Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je večeras da je Nevesinje sinonim borbe za slobodu i da je ovaj grad zaslužio da Mitrovdanske bitke, kojima je odbranjeno ovo područje, budu uvedene u kalendar posebnih događaja kojim se obilježava duga istorija srpskog naroda u borbi za slobodu.

petar djokic nevesinje krsna slava mitrovdan

"Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova srpskog naroda je odlučio da ove godine po prvi put ustanovimo obilježavanje Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine kao događaja od posebnog, odnosno republičkog značaja", rekao je Đokić na Svečanoj akademiji povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ i obilježavanja 21 godine od Mitrovdanske bitke – Dana odbrane Nevesinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naglasio da Nevesinje i istočna Hercegovina zaslužuju da im se ukaže čast i poštovanje koje je ukazano uvođenjem ovih događaja u kalendar posebnih događaja kojim se obilježava dugu istorija srpskog naroda u borbi za slobodu.

"Veoma mi je drago da je obilježavanje ovog važnog događaja i datuma iz posljednjeg odbrambenog rata ovdje na području Hercegovine toplo prihvaćeno u Nevesinju i Hercegovini. Mi, ustvari, obilježavanjem godišnjica te dvije bitke želimo da naglasimo velike srpske vojničke pobjede, želimo da naglasimo koliko je bila visoka cijena žrtvovanja za slobodu srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske, posebno istočnog dijela Hercegovine", rekao je Đokić.

On je istakao da se ne može zamisliti kako bi danas izledala ova područja da nije bilo tih junaka , da nije bilo hrabrosti, odlučnosti i vojničke časti srpskih boraca u tim ofanzivama.

"Borili su se protiv, u brojčanom smislu, daleko nadmoćnijeg neprijatelja i uspjeli su da ostvare velike pobjede. Zato smo ovim događajem željeli da pokažemo poštovanje prema srpskim borcima i prema svima onima koji su dali svoje živote u borbi za odbranu Republike Srpske, istočne Hercegovine i Nevesinja", poručio je Đokić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz ocijenio je na Svečanoj akademiji da su Mitrovdanske ofanzive među najsudbonosnijim bitkama otadžbinskog rata i naglasio da je obaveza svih da čuvaju Republiku Srpsku, jer da nema ništa preče, ni svetije.

Ćurguz je istakao da su Nevesinjci u Mitrovdanskim ofanzivama pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i žrtvujući živote da bi odbranili narod i teritoriju.

Podsjećajući da je Nevesinje dalo ogromne žrtve, načelnik ove opštine Momčilo Šiljegović je rekao da oni koji su dali živote u Mitrovdanskim ofanzivama neće biti prepušteni zaboravu.

On je naglasio da su ti datumi među najznačajnijim u odbrani Hercegovine i Republike Srpske.

O značaju Mitrovdanskih ofanziva govorili su i neki od ratnih komadanata koji su evocirali sjećanja na junaštvo pripadnika Nevesinjske brigade.

U kulturno–umjetničkom programu akademije nastupili su članovi KUD-a "Nevesinje", Etno grupa "Sveti Dimitrije", učenici Muzičke škole "Sveti Roman Melod", glumac Nebojša Glogovac i narodni guslar Miroslav Šiljegović.

Svečanoj akademiji prethodila je promocija knjige Slavka Nikića "Nulta krva grupa" u kojoj je opisana stravična sudbina kidnapovanih Srba na Kosmetu.

Mitrovdanske svečanosti koje se nastavljaju sutra organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Boračka organizacija Srpske i opština Nevesinje. Obilježavanju Mitrovdana prisustvovaće i sutra ministar Đokić.