Građani Herceg Novog, svoj grad slobodarske tradicije, poštuju svaki datum i sve one oslobodioce koji doniješe narodu Boke i Herceg Novog slobodu.

dan zahvalnosti herceg novi

Tako je bilo i 7. novembra 1918. godine na kraju Prvog svjetskog rata kada je srpska vojska stigla u ovaj grad i dočekana kao oslobodilačka armija. Zbog toga ovaj datum je obilježen danas odavanjem pošte vojnicima koji su prije 95 godina učestvovali u ovom događaju.

U manastiru Savina je održan parastos oslobodiocima, a zatim u organizaciji Hercegnovskih crkvenih opština, Srpskog Sokola Herceg Novi, Kola srpskih sestara, Matice Boke, Društva za arhive i povjesnicu hercegnovsku, Srpskog viteškog društa „Herceg Stefan“, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, SPKD „Prosvjeta“ Herceg Novi i NVO „Glas“, održan je parastos poginulim i strijeljanim u Prvom svjetskom ratu na spomeniku koji se nalazi kod manastira Savina.

Profesor Ljubo Šabović, predsjednik Matice Boke za Herceg Novi naveo je da je srpska vojska stavila Herceg Novi pod kontrolom 7. novembra 1918., četiri dana poslije potpisivanja ugovora o primirju koji je Austrougarska bila primorana da parafira 3. novembra.

Vojnike iz Srbije i dobrovoljce kao sastavni dio tih jedinica dočekali su oduševljeni Novljani koji su ovdje živjeli, te brojni jugoslovenski orijentisani građani, bez obzira što je Herceg Novi i prije i u toku rata bio u sastavu Habzburške monarhije. Ulazak jedinca potpukovnika Svetislava Simovića, koji je pristao brodom u hercegnovsku luku, dočekali su građani sa opštinskim načelnikom i predsjednikom Narodnog vijeća Jeftom Gojkovićem koji je četiri godine ranije smijenjen sa te funkcije i sproveden na ostrvo Mamulu gdje bio talac zajedno sa ostalim bokeljskim prvacima.

Potpukovnik Simović praćen sa Gojkovićem i oduševljenim Novljanima uputio se u hotel „Boku“. Ispred hotela čuli su se zvuci himne „Bože pravde“, a masa naroda je prijetila da će ući u hotel. U hotelu već su se nalazili italijanski oficiri. Noć ranije podmaršal Housek predao je ratni materijal Narodnom vijeću i tako je preduhitrena namjera Italijana da oni okupiraju Herceg Novi. Potpukovnik Simović, Jefto Gojković i podmaršal Housek pojavili su se na vratima hotela. Kad je podmaršal Housek vojnički pozdravio izvođenje srpske himne oduševljenje građana je dostiglo vrhunac. Masu, koja je slavila oslobođenje ali i oslobodioce Herceg Novog, pozdravio je biskup Frano Ućelini, načelnik Jefto Gojković, predsjednik Srpskog Sokola Jovo Sekulić i u ime omladine Danica Obradović. Oficiri su, kako navode hroničari tih dešavanja, htjeli da se povuku u hotel, ali su ih oduševljeni Novljani na svojim rukama pronijeli kroz cijeli grad.

„Tog 7. novembra okončalo se 104 godine austrijske okupacije. U tom periodu Novljani su uspjeli da sačuvaju svoj jezik, narodnost i vjeru. Kao što je Marko Car napisao da je Herceg Novi mjesto u Boki gdje je „tuđinska najezda do sad najmanje mogla da pusti korena“, rekao je Šabović i dodao da je vlast hercegnovske opštine 1937. godine odlučila da pristanište u Herceg Novom nosi ime potpukovnika Svetislava Simovića. Simović se tada zahvalio i u svom pismu potvrdio riječi Marka Cara.

Šabović je apelovao na lokalnu vlast u Herceg Novom da ispoštuje skupštinsku odluku da se na Toru vrati spomenik oslobodiocima koji su Italijani uklonili 1941. godine. On je kazao da će slično postupiti i Kotorani koji su imali sličan spomenik, a da će Tivćani takođe bilježiti te novembarske datume iz 1918. godine. Šabović je najavio i planove za svoje NVO i sličnih organizacija za iduću godinu kada će se obilježiti 100 godina od Prvog svjetskog rata i jubilej od 80 godina od pogibije kralja Aleksanda koji je na „put bez povratka“ za Marsej krenuo upravo iz Herceg Novog u smrt.

U okviru Dana Zahvalnosti, kako nosi naziv program za ovu svečanost, večeras se od 19.00 sati u dvorani „Park“ prikazuju projekcija filmova „Praskvica - duša Paštrovića“ i film o istoriji crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, snimljen povodom jubileja 300 godina ovog hrama koji je obilježen ove godine, autora novinara Perice Đakovića.