U Trebinju će sutra početi tradicionalna pjesnička manifestacija "Dučićeve večeri poezije".

jovan ducic

U sklopu manifestacije, koja se održava od 8. do 10. novembra, poznatom crnogorskom pjesniku Ranku Jovoviću biće uručena ovogodišnja Dučićeva nagrada. U obrazloženju žirija navedeno je da je Jovović priznanje u aprilu dobio jer njegovo djelo decenijama karakterišu sloboda, žestina, usamljenost, ali i srpska duhovnost, svojstvena autentičnoj stvaralačkoj ličnosti.

Prvog dana manifestacije, sutra u 20.00 časova, biće priređena svečana Akademija pod nazivom "Ne okreći od mene glavu, Gospode", koja je posvećena stihovima velikog srpskog pjesnika i Trebinjca Jovana Dučića.

U bogatom programu učestvovaće Nebojša Kundačina i Biljana Đurović, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Dunja Simić (sopran), Ana Simanić (mecosopran) i Dunja Marković (klavir), hor "Banjalučanke", kao i gudački kvartet i studenti četvrte godine glume u klasi Jelene Trepetove-Kostić s Akademije umjetnosti Univeziteta u Banjaluci.

Drugog dana manifestacije u Hercegovačkoj Gračanici, na brdu Crkvina iznad Trebinja, biće služena liturgija i pomen slavnom pjesniku. Nakon toga biće otvorena izložba "17 vijekova Milanskog edikta", a na temu "200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša". Besjedu će održati Rajko Petrov Nogo.

Istog dana u večernjim časovima, u Muzeju Hercegevine, priređuje se izložba akvarela, crteža i slika trebinjskog umjetnika Ljubomira Milojevića, a u Domu kulture u 20.00 časova počinje tradicionalno pjesničko veče "Na Dučićevom putu...".

U nedjelju, 10. novembra, posljednjeg dana manifestacije, u Domu kulture biće odigrana predstava "Poslednja pesma" o posljednjim Dučićevim danima, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.