U Nevesinju će u naredna dva dana prvi put biti obilježene "Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu", u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

nevesinje

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović naveo je da je riječ o veličanstvenim bitkama, simbolu odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine od desetostruko jačeg neprijatelja - Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH.

"I jedna i druga briljantna pobjeda srpske vojske su ostvarene, a da pri tom niko od pripadnika Vojske Republike srpske nije okaljao ruke. Dakle, apsolutno su ispoštovane međunarodne konvencije o vođenju rata, što se za neprijatelja ne bi moglo reći, jer su u selu Žuberin mučki ubili četiri civila, a nakon toga pucali na sanitetasko vozilo Vojske Republike Srpske i ubili jednog ranjenika i ranili jednu medicinsku sestru", rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, general Milan Torbica istakao je da, kada se govori o ovim bitkama, treba imati na umu pitanje šta bi bilo sa Hercegovinom da u ovim borbama nisu izvojevane pobjede.

"Sa vojničke strane gledišta ove bitke govore šta se sve može uraditi pravilnom upotrebom snaga", rekao je Torbica i dodao da je u ovim bitkama faktički vojna brigada branila na stotine kilometara teritorije.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da će program obilježavanja početi sutra naveče u Nevesinju obraćanjem zvaničnika i svečanom akademijom, a biće nastavljen u petak, 8. novembra, služenjem Svete arhijerejske liturgije, polaganjem vijenaca i pomenom poginulim borcima otadžbinskog rata kod spomen-obilježja na Grozdu.

Nakon obilježavanja "Mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine na nevesinjskom ratištu", u Nevesinju će biti proslavljena i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske i Dan Nevesinja.