U proteklih pola godine u Herceg Novom sve više su učestale krađe ribarskih plovnih objekata-barki.

barka kradje herceg novi

Ovaj vid krivičnog djela najizraženiji je u Meljinama gdje je zabilježen peti slučaj krađe barki od maja ove godine. Posljednji takav slučaj desio se u nedjelju, 3. novembra, kada je mještaninu Goranu Martinoviću ukradena barka koju je istog dana u popodnevnim časovima pronašao u zalivu između Tople i Igala, ali potpuno uništenu.

Po podacima koje je Martinoviću dao policiji i novinarima, sa barke je ukraden motor. Po njegovom mišljenju, lopovi su, u nemogućnosti da ga skinu sa mjesta gdje je barka bila usidrena, odvukli plovilo. “Poskidali su sa barke sve što je vrijedilo i pustili  je da je nosi morska struja. Šteta je velika jer vrijednost samog motora je preko 3.000 evra, a i barka, koju sam uspio izvući, potpuno je uništena”, kaže Martinović.

Struja je barku „odnijela“ skoro do Igala gdje su je talasi razbijali o hridi. Da nevolja bude veća uništena je i sva ribarska oprema koja je bila na njoj, a koja je osnovni izvor prihoda njenog vlasnika. Od 1. maja, tvrdi Martinović, ovo je peti slučaj krađe barki, s tim što su vlasnici u prethodnim slučajevima uspjeli da ih pronađu neoštećene ali bez motora. Slučaj je, kao i prethodni, prijavljen policiji koja radi na rasvjetljavanju krađe.