Svečanom akademijom pod nazivom "Školski čas" u Domu kulture, u Trebinju, večeras je proslavljen jubilej od 40 godina života i rada jedne od najeminentnijih obrazovnih ustanova u Hercegovini i Srpskoj, Javne ustanove Osnovna škola "Vuk Karadžić".

jubilej osnovne skole vuk karadzic trebinje

Kroz školu je u proteklih 40 godina prošlo preko 7.500 učenika, a radni narod Trebinja i tada prve Mjesne zajednice u gradu, MZ "Police", podigao je školu koja kroz godine svog postojanja iznjedruje nove generacije uspješnih ljudi. Počela je sa radom, sada već davne, 1973. godine. U narodu poznata kao treća osnovna.

Uz himnu Republike Srpske, dokumentarni film "Povratak u 1973" i riječi direktora škole Miša Pešića počela je Akademija, proslava jubileja. "Potrudili smo se da od početka školske godine pokrenemo aktivnosti koje će biti u cilju obilježavanja jubileja. Ponosni smo na prethodne godine rada, članove kolektiva, ali i na ovo današnje vrijeme", rekao je direktor Pešić.

jubilej osnovne skole vuk karadzic trebinje direktor miso pesic

Slavu Akademije uveličalo je prisustvo nekadašnjih nastavnika koji su zajedno sa prvim direktorom Stevom Čučkovićem podizali kolektiv i prepoznatljivost treće osnovne. "U školi sam radila 38 godina. Period rada pamtim po dobrom druženju. Dosta se radilo i škola je bila na glasu. U prošlo vrijeme su bili bolji đaci, više se radilo i bila je bolja disciplina. Sada je malo drugačije, pogotovo od rata, i sve se osjetilo, i na školu i na djecu", rekla je za TrebinjeLive Nada Kovačević, nastavnik matematike u penziji, i dodala da najviše pamti učenike sa kojima je osvajala nagrade na saveznim, državnim takmičenjima.

U programu, koji su pripremili učenici i nastavnici OŠ "Vuk Karadžić", učestvovalo je preko 150 učenika i veliki broj nastavnika i učitelja.

U kulturno-umjetničkom programu nastupali su članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Alat", a posebnu zahvalnost u realizaciji programa duguje se bivšim učenicima, Ratomiru Mijanoviću, Zoranu Jakšiću, Krstu Vukoviću, Tijani Babić, Jani Čolović, Teodori Šarabi.

jubilej osnovne skole vuk karadzic trebinje

U okviru škole djeluje i područno odjeljenje u Petrovom polju. U posljednjih nekoliko godina škola je renovirana. Adaptirana je fasada, krov, dvorana, grijanje, namještaj, a u planu je i sređivanje terena za mali fudbal.

Školu trenutno pohađa preko 800 đaka, i prema riječima Miša Pešića, broj učenika iz godine u godinu opada, pa je tako u zadnje četiri godine pao za preko 200 učenika.

osnovna skola vuk karadzic police trebinje

Svečanoj akademiji prethodio je susret starih i novih nastavnika u prostorijama škole.