U Fabrici "Jakše" u Aleksandrovcu kod Laktaša danas je prezentovan elektromobil čije se komponente, u vrijednosti od 10.000 evra po automobilu, proizvode u Republici Srpskoj.

elektromobil srpska aleksandrovac

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da Vlada Srpske podržava aktivnosti preduzeća "Nikola Tesla", koje je nosilac projekta "elektromobil".

"Realizacijom ovog projekta pokazali smo da imamo znanje i tehnološka rješenja za proizvodnju komponenti za elektromobil", rekao je novinarima Komić, koji je i ministar nauke i tehnologije Srpske.

On je istakao da Vlada Srpske stvara ambijent za privlačenje stranih investicija.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević ocijenio je da su kompanije iz Republike Srpske sposobne da realizuju najzahtjevnije tehnološke projekte.

"To je velika stvar za privredu Republike Srpske i Vladu Srpske. I u energetici i infrastrukturi realizujemo mnogo projekata značajnih za razvoj našeg društva", rekao je Kovačević, naglasivši da investitori veoma rado dolaze u Srpsku.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić istakao je da je veoma važno da Republika Srpska razvije sopstvenu proizvodnju, kako bi profitirala na evropskom i svjetskom tržištu, te da elektromobil uspješno koriste njemačke pošte.

"Naš partner njemačka firma `Stritskuter` planira proizvodnju 14.000 elektromobila. Testna faza je završena, a u junu naredne godine kreće serijska proizvodnja elektromobila", rekao je Vučetić, napomenuvši da Republika Srpska proizvodi 60 odsto komponenti za elektromobil.

U proizvodnji komponenti za elektromobil učestvuju firme "Jakše", "Famos", "Kaldera", "Elas" i "Netkuem".

Prezentaciji su prisustvovali ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, predstavnici ambasada u BiH i Privredne komore Republike Srpske.