Savez za demokratsku Srpsku /SzDS/ zatražio je od Nadzornog odbora Rudnika i termoelektrane /RiTE/ "Gacko" da preispita odluku o smjeni vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća Rajka Papovića i omoguće mu obavljanje dužnosti do izbora nove uprave, inače će zatražiti smjenu ovog tijela.

savez za demokratsku srpsku

"SzDS smatra da je jedan od razloga za smjenu Papovića snažan uticaj lokalnih i izvjesnih republičkih poslovno–političkih lobija, koji nisu mogli da zadovolje svoje godinama stvarane interese u RiTE 'Gacko", saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da je Papović, osim što je potpredsjednik SzDS, dugogodišnji istaknuti privrednik, pod čijim je rukovodstvom RiTE "Gacko" postigla rekordne rezultate u proizvodnji električne energije, otkrivke i uglja, te da je uspostavio konstruktivne odnose sa lokalnom zajednicom i pokazao spremnost da doprinese bržem razvoju tog dijela Hercegovine.

"Na taj način Papović je apsolutno opravdao povjerenje najviše vlasti Republike Srpske koje mu je ukazano imenovanjem na funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora, zbog čega nije bilo realnog razloga da mu se mandat ne produži do konačnog izbora članova uprave", navodi se u saopštenju.