I ove godine u Nevesinju se, uz podršku Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, obilježavaju godišnjice uspješne odbrane od velikih neprijateljskih ofanziva.

nevesinjsko ratiste

Mitrovdanske bitke su simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine od desetrostruko jačeg neprijatelja kojeg su činile jedinice regularne Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i tzv „Armije BiH“.

U ovim bitkama, u Hercegovini 1992. i 1994. godine, pripadnici Nevesinjske brigade spriječili su pogrom, koji im se spremao po receptu ustaške ideologije iz Drugog svjetskog rata.

Prva Mitrovdanska bitka 1992. godine je po broju vojnika, količini utrošene municije, kao i po teritoriji koja je napadnuta, jedna od najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U ovoj bici, u kojoj je učestvovalo 3.500 boraca Nevesinjske brigade, poginulo je 42 borca, ranjeno 750, dok su gubici neprijatelja po njihovom priznanju iznosili 800 poginulih.

Poučeni lošim iskustvom iz Prve ofanzive neprijatelj je organizovao i drugu ofanzivu na Mitrovdan 1994. godine. U drugoj bici, koja je trajala pet dana, poginulo je 22 vojnika Nevesinjske brigade, lakše i teže ranjenih je 217, dok su neprijateljski gubici, po njihovim priznanjima, iznosili nekoliko stotina poginulih.

PROGRAM OBILjEŽAVANjA

7. novembar 2013. godine, sala Skupštine opštine Nevesinje

19.30 časova – obraćanje zvaničnika

20.00 časova – Svečana akademija

8. novembar 2013. godine Nevesinje

09.00 časova – Sveta arhijerejska liturgija - crkva Vaznesenja Gospodnjeg

11.00 časova – pomen poginulim borcima Otadžbinskog rata – Spomen obilježje na Gvozdu

11.10 časova – polaganje vijenaca na Spomen kosturnicu