Herceg Novi je danas svečanom sjednicom i nizom drugih kulturno-sportskih manifestacija proslavio Dan svoje opštine.

dan opstine herceg novi

Obilježavajući 28. oktobar dan kada su jedinice Desete hercegovačke, Dalmatinske i Bokeljske brigade oslobodile, u Drugom svjetskom ratu, okupirani grad i kraj.

U prisustvu brojnih gostiju, članova diplomatskog kora, zvanica gradova pobratima i susjednih opština među kojima su bili Slobodan Prtilo-predsjednik Skupštine Grada Trebinja i Milka Butulija-potpredsjednik, te novoimenovani ambasador Srbije u Crnoj Gori dr Zoran Bingulac,  zatim Zoltan Kasar-ambasador Mađarske, Izmir Talić-ambasador BiH, Hrvoje Vuković konzul Republike Hrvatske i mnogi drugi, proslavljen je ovaj veliki dan za Herceg Novi.

Pozdravljajući goste u dvorani „Park“ predsjednik opštine Dejan Mandić je naglasio da građani Herceg Novog izražavaju trajnu zahvalnost svim borcima koji su dali svoj život za slobodu Herceg Novog. „Svjesni njihovog nemjerljivog doprinosa imamo obavezu i odgovornost da čuvamo sjećanja na njih i vrijednosti istorijske istine. Poštovanjem istorijskih tekovina postajemo svjesni odgovornosti koju svi zajedno imamo i nosimo za dalji razvoj našeg grada“, rekao je Mandić i dodao da je u amanet ostavljeno da se kreira prepoznatljiv imidž Herceg Novog u okviru strategije razvoja koji će se bazirati na trendu razvoja turističke privrede, očuvanju prirode, bogatom i raznovrsnom kulturno-istorijskom nasljeđu, sadašnjem investicionom zamahu i postojećim potencijalima.

Gradonačelnik Mandić je istakao da će se u naredne tri godine poboljšati infrastruktura, izgraditi savremena deponija, fabrika prerade otpadnih voda, kvalitetnije vodosnabdijevanje. „Ono što će sigurno promijeniti ekonomski ambijent cijelog grada pa i cijelog primorja, svakako je investicija koja se radi u Kumboru i čija je vrijednost 500 miliona evra. Završetak ovog zamašnog projekta očekuje se u 2016. godini i to je značajni iskorak u vraćanju Herceg Novog na mapu ekskluzivnih turističkih destinacija. Ovim projektom očekuje se preko 1.200 novih radnih mjesta“, naglasio je Mandić i dodao da će u naredne tri do četiri godine sa investicijom u Luštici, u razvojne projekte, biti uloženo oko 600 miliona evra.

Prema njegovim riječima Herceg Novi mora da iskoristi prednosti pograničnog mjesta sa Evropskom unijom, posebno u zajedničkim projektima u kojima obje strane vide interese. „Moramo da nastavimo da radimo i borimo se donoseći odluke koje će voditi samo prosperitetu i napretku Herceg Novog, zajedno i uporno, ne osvrćući se na lične i političke interese“, rekao je na svečanoj sjednici gradonačelnik Dejan Mandić.

Prisutne je pozdravila i predsjednica hercegnovske Skupštine magistar Danijela Đurović. Ona je pozvala Novljane da ostanu dosljedni u jednom cilju, a to je bolji i ljepši Herceg Novi što je prikazano i u filmu o razvoju grada i opštine od oktobra do oktobra.

Na svečanoj sjednici uručene su „Oktobarske nagrade“ grada Herceg Novi, a dobili su ih protojerej stavrofor Radoman-Rade Bubanja za doprinos duhovno-vjerskom prosvećivanju i Džudo klub „Igalo“ u čije je ime nagradu primio direktor kluba Svetozar Mustur.

Dobitnik Povelje Herceg Novog je humanista Per Jarle Eriksen.