Opozicione stranke u Skupštini grada Trebinja najavile su da neće glasati za rebalans budžeta, jer smatraju da se temelji na dvije stvari - prodaji i potrošnji, kao i brojnim stavkama koje su nejasne i u sebi sadrže samo nepoznanice.

gradska administracija trebinje

Među osnovnim razlozima zbog kojih su protiv rebalansa, opozicija navodi enormna izdvajanja za plate zaposlenih u administraciji i "stručna usavršavanja novozaposlenih stručnjaka", kao i izdvajanja za ostale nematerijalne troškove.

Odbornik DNS-a Peko Ivanković rekao je Srni da je i ranije, prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu u iznosu od 23.338.992 KM, ukazivao na propuste gradske vlasti, te da su samo političko-potrošačka elita.

On je naglasio da je neprihvatljivo da rashodi za plate budu 6.018.350, za stručna usavršavanja na godišnjem nivou 401.155 km, dok su rashodi po osnovu putovanja i smještaja povećani sa 190.000 na 222.310 KM.

Ivanković smatra nelogičnim i to što su ostali neporeski prihodi Odjeljenju za prostorno uređenje od planiranih 10.000 povećani na 80.000, odnosno 800 odsto, kao i što su ostali nepomenuti rashodi Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove povećani sa 8.000 na 27.400 KM.

"Da ne govorimo dalje o grantovima, ali najveće problem su plate gradonačelnika i njegovih saradnika, koje su mnogo veće nego u prethodnom periodu. Vjerovatno je u pitanju to što 'previše' rade i realizuju projekte", kaže Ivanković.

U Narodnom demokratskom pokretu /NDP/ Trebinje smatraju da je nacrt rebalansa budžeta apsolutno poražavajući i da se temelji na prodaji objekata u vlasništvu opštine i trošenju tog novca.

"Ono što nas posebno interesuje je šta će biti kada sve to prodamo. Pravi domaćin ne prodaje, već stiče. Nažalost, u Trebinju domaćin nastoji da proda sve, ne vodeći računa šta će ostaviti generacijama koje dolaze iza nas", kaže predsjednik Kluba odbornika NDP-a u Skupštini grada Slobodan Šaraba.

On ističe da je u osnovi rebalansa budžeta sadržano zaduženje od pet miliona maraka, odnosno 3.500.000 maraka kredita i 1.500.000 kamata i da je rata koju grad treba da plati iduće godine 500.000 KM.

"S druge strane, u ovom rebalansu budžeta sadržane su brojne stavke koje u sebi sadrže neke nepoznanice. Ako se stavka - ostali nematerijalni troškovi, gotovo kod svih institucija povećava i do 300, 400 odsto, a mi ne znamo šta se krije u njima, onda je to apsolutno neprihvatljivo", istakao je Šaraba.

On ne isključuje mogućnost da se u povećanju ostalih nematerijalnih troškova kriju nova zapošljavanja. "Imamo informaciju da se kroz te troškove namiruje plata novozaposlenom u biblioteci u Trebinju i do sljedeće sjednice saznaćemo da li je to tačno", dodaje Šaraba.

U NDP-u smatraju da su plate u gradskoj administraciji enormno visoke, navodeći da je plata gradonačelnika 3.900 KM, predsjednika Skupštine 3.500, a potpredsjednika 2.600 plus odbornički dodatak i stimulacije.

U ovoj partiji ističu da su protiv tolikih primanja i da se ne može zagovarati restriktivna štednja, a da pri tom desetak ljudi u gradskoj administraciji ima enormno visoke plate.

Odbornicima NDP-a nije jasno ni šta se krije iza "stručnih usavršavanja gradskih stručnjaka" za koja se izdvaja veća suma novca, ističući da je to stavka koja je pod upitnikom.

Gradski odbor SNSD-a Trebinje ocijenio je pogubnom politiku koju proteklih godinu dana provodi aktuelna vlast na čelu sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem.

O tome, kažu, najbolje govori odsustvo bilo kakve vizije aktuelnog gradočelnika, suludo zaduživanje od 3.5OO.OOO KM, odsustvo investicija i "zatvaranje vrata" na svim mjestima na kojima se pojavi.

U SNSD-u Trebinje navode da je gradonačelnik u protekloj godini, ipak, nešto učinio, ali za sebe i svoje najbliže saradnike - povećao plate funkcionerima, a sebi "odredio skromnu platu od 3.900 KM mjesečno".

Iz trebinjskog SNSD-a ocjenjuju da su se mnogi građani, koji su sadašnjoj vladajućoj garnituri dali glas prošle godine, gorko pokajali, jer Trebinje nikada nije bilo u ovako teškom stanju.

Opozicione političke partije su nezadovoljne i nerealizovanim infrastrukturnim projektima, optužujući gradonačelnika da je te poslove ostavio da radi pred izbore novcem od kredita.

"Otvorićemo gradilište pred izbore, a pri tom se dvije godine ne radi ništa. Nemojte da varamo narod", kažu u opoziciji.

Sjednica Skupštine grada, na čijem će dnevnom redu biti Nacrt rebalansa budžeta, trebalo bi da bude zakazana naredne sedmice.

Na sjednici, koja je održana prije nekoliko dana, dnevni red nije usvojen, jer je skupštinska većina bila uzdržana, nakon što su procijenili da neće imati dovoljan broj glasova za usvajanje rebalansa budžeta.