Dragan Miš, Trebinjac sa Bobana koji živi i radi u Herceg Novom, tvrdi da ima podatke da je ruski general Kutuzov rođen u selu Poljice Popovo, u Popovom polju, o čemu piše i u svojoj knjizi.

general kutuzov trebinjac

„U pitanju je, u stvari, knjiga sa istorijskom podlogom i tiče se cijele Hercegovine, odnosno trebinjskog kraja, a najviše slavnog ruskog vojskovođe Mihaila Ilarionoviča Kutuzova“, tvrdi Miš.

On ističe da će u knjizi dati još mnogo drugih podataka o njegovom životu i ratovanju, o njegovoj porodici i njegovim nasljednicima, koji su, tvrdi Miš, namjerno prepušteni zaboravu, kako bi se i general zaboravio.

Iako nijedna svjetska eknciklopedija, nijedan dokument, nijedna crkva, niti arhiva u svijetu, nema podataka o generalovom rođenju, Miš tvrdi da su dokaz upravo generalovi potomci i porodica koja je sve donedavno obilazila ove krajeve u potrazi sa svojim korijenima.

„Tačno je da ni Dubrovački, ni Bečki arhiv nemaju ove podatke, ali sam ja imao kontakt sa Anom Kutuzovom, nasljednicom čuvenog generala koja je boravila i u Mostaru, tražeći svoje rođake“, objašnjava Miš.

Dalje navodi da se sa Kutuzovom upoznao preko rođaka iz Mostara, pa su mu oni upriličili i susret 1997. godine u Beogradu, gdje su razgovarali dva dana i gdje je on ustanovio brojne podudarnosti njene priče sa svojim izvorima. Kutuzovi navodni rođaci u selu Poljice su, kaže, bili nezainteresovani za ovu priču, ali će, kako tvrdi, biti obuhvaćeni njegovom knjigom, u kojoj će se, osim Kutuzova, naći i slavni naučnik Ruđer Bošković, čije se srpsko porijeklo iz sela Orahov Do pouzdano zna.

„Njegov otac je kao mlad otišao u susjedni Dubrovnik i oženio Italijanku, pa se, s tim u vezi, zna i da je on bio veliki dobrotvor pravoslavnih crkava, počev od manastira Mileševa, a ni sam Ruđer nikada nije krio svoje porijeklo, za šta postoje i brojni zapisi“, navodi dalje Miš.

Na kraju dodaje da će njegova knjiga sadržati i podatke o Svetom Vasiliji i njegovom rodnom selu Mrkonjići, gdje se takođe bazirao na priče mještana ovoga sela, jer je i svoju knjigu zasnovao na razgovorima i svjedočenjima živih ljudi o ove tri znamenite ličnosti hercegovačkog kraja.