Iz pogona tekstilnog kombinata "Bilećanka" od maja ove godine ukupno je isporučeno 19 pošiljki ženske konfekcije za njemačko tržište, rečeno je Srni u Javnom preduzeću "Nikola Tesla".

pogon bileca tekstilna industrija

U ovkiru "Bilećanke", uskoro će biti instalirana tekstilna praonica, koja će biti od regionalnog značaja za ovu granu industriju. Sve mašine za praonicu već su kupljene, a uskoro bi i ovaj pogon trebalo da bude stavljen u funkciju.

Pokretanjem proizvodnje, u "Bilećanki" je zaposleno 350 žena, čiji rad uredno prati postavljene rokove i kvalitet veoma zahtjevne modne konfekcije.

U preduzeću "Nikola Tesla" očekuje da do kraja 2014. godine bude zaposleno više hiljada žena u nekoliko opština Srpske.

"To je od početka bio naš cilj, ali i obaveza prema njemačkom partneru. Bez obzira na sve otežavajuće okolnosti sa kojima smo se susretali, nema mjesta nezadovoljstvu. Uspjeli smo da se nametnemo njemačkom partneru, pored mnogih drugih konkurenata koji su imali razvijenije resurse u tekstilnoj industriji", kažu u preduzeću "Nikola Tesla".

Oni napominju da će do kraja godine imati tačnu informaciju i imena opština u kojima će proizvodnja biti pokrenuta.

"Da li će to biti neka opština iz Hercegovine ili drugog dijela Republike Srpske, zavisi i od lokalnih potencijala. Rokove prema njemačkom partneru moramo ispoštovati tako da će konačna odluka biti bazarana na tome", navode iz ovog preduzeća.

U ovoj firmi ističu da će učiniti sve što je potrebno da njemački partner bude zadovoljan i uvjeren da je u preduzeću "Nikola Tesla" i Vladi Republike Srpske dobio pouzdanog partnera.

Preduzeće "Nikola Tesla" ranije je kupili i staru zgradu "Novoteksa" u Trebinju za potrebe tekstilne industrije, ali je ostalo neriješeno pitanje jedne privatne parcele još od prije Drugog svjetskog rata.

U ovom preduzeću očekuju da će uskoro biti riješena i ta situacije koja za sad ide u pozitivnom smjeru, nakon čega će imati i konkretan plan za "Novoteks".

U Bileći je polovinom maja ove godine otvoren pogon tekstilne industrije koji je označio prvu fazu u postupku realizacije strateškog projekta pokretanja i razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj, koji zajedno provode Javno preduzeće "Nikola Tesla" Banjaluka i Vlada Srpske.