Teniser Novak Đoković proglašen je prvim poznatim Srbinom čije će ime biti dio serije "Živih legendi Srbije" koja će se pojaviti na novoj floti Er Srbije.

avion novak djokovic er srbija

 "Novak Đoković je dobro poznat i omiljen u Srbiji i savršeno se uklapa u našu novu viziju i posvećenost cilju da postanemo vodeći avioprevoznik u regionu," izjavio je gospodin Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije.

"On je tokom ovih godina pokazao takmičarski duh i sposobnost prevazilaženja velikih izazova, na čemu bi mu svako pozavideo. Vrednosti koje su već sada legendarne širom sveta. Vrednosti i pozitivne osobine sa kojima možemo da se poistovetimo i koje će biti glavne vrednosti koje odlikuju našeg novog nacionalnog avioprevoznika."

Program "Živih legendi Srbije" će biti predstavljan javnosti postepeno, u toku narednih nekoliko mjeseci i uključiće imena do 14 Srbanaših savremenika, čija lokalna i međunarodna dostignuća mogu da služe kao inspiracija i koja mogu da se poistovjete sa novim brendom Er Srbije.

Erbas A319 koji je danas predstavljen i koji nosi ime Novaka Đokovića, predstavlja prvi korak u dvofaznom razvoju nove flote avioprevoznika, u toku kog će u naredna dva mjeseca biti uvedeno šest novih aviona, kojima će se u 2014. godini, priključiti još četiri.

Među prisutnima prilikom otkrivanja imena aviona po jednoj od najvećih današnjih zvijezda Srbije, trenutno drugog na međunarodnoj ATP listi i čovjeka koji se smatra nacionalnom znamenitošću, bio je ujak poznatog tenisera Goran Đoković, koji je pružao svoju punu podršku svom bratancu u toku njegovog rasta i razvoja, od prvih teniskih koraka do samog vrha svjetskog sporta.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor avio kompanije "Er Srbija" Dane Kondić priredili su večeras prijem povodom predstavljanja prvog aviona "erbas 319" koji će nositi ime proslavljenog srpskog tenisera.

U VIP hangaru na aerodoromu "Nikola Tesla" prijemu su prisustvovali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministri, predstavnici diplomatskog kora i inostranog biznisa u Srbiji.

Gosti su imali priliku da razgledaju unutrašnjost aviona, urađenu po najvišim svjetskim standardima i da se upoznaju sa dijelom vrhunskih usluga.

Đoković se zvanicama obratio video porukom iz Pariza.

Srećan sam što će Er Srbija nositi moje ime

Najbolji srpski teniser Novak Đoković prihvatio je prijedlog da jedan od aviona u floti kompanije "Er Srbija" ponese njegovo ime, a tim povodom rekao je da je ponosan na još jedan srpski brend.

Nakon što mu je početkom oktobra saopšten ovaj predlog, Novak se nije mnogo dvoumio i potpuno besplatno ustupio je korišćenje njegovog imena i brenda u ovu svrhu, prenio je PR tim trenutno drugog tenisera svijeta.

"Srećan sam ako mogu da pomognem mojoj državi u naporu da, zajedno sa Etihadom, vrati ugled nacionalnoj aviokompaniji i vazduhoplovstvu. Biću ponosan kada budem leteo kompanijom Er Srbija i siguran sam da će kvalitet usluge biti na najvišem nivou. Želja mi je da Er Srbija ima što više letova, zadovoljnih putnika i radnika, nove destinacije i dobro poslovanje. Da svi zajedno budemo ponosni na još jedan brend Srbije", rekao je Đoković.

Najbolji srpski teniser trenutno se priprema za učešće na posljednjem mastersu sezone, od 28. oktobra do 3. novembra u Parizu.

Sutra prvi let

Avion je na spektakularnoj svečanosti u VIP hangaru "Jat tehnike" otkriven u prisustvu prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, generalnog direktora "Er Srbije" Daneta Kondića i predsjednika "Etihad ervejza" Džejmsa Hogana.

Oni su prvi ušli i vidjeli kako izgleda unutrašnjost modernog aviona, nakon što su najavili novu eru srpskog vazduhoplovstva.

U hangaru ukrašenom zastavama nove aviokompanije, prepunom predstavnika države i medija, uz odbrojavanje je otkriven "Er Srbijin" prvenac.

Tom prilikom su predstavljene nove stjuardese novog nacionalnog prevoznika i drugo kabinsko osoblje.

Vučić je istakao da je cilj da "Er Srbija" bude najjača, najbolja i najznačajnija aviokompanija u regionu, izrazivši očekivanje da će za godinu dana postati profitabilna kompanija koja će državi plaćati poreze i doprinose.

On je primjetio da je ovo možda mali korak za tu kompaniju, ali veliki za državu Srbiju, "imajući u vidu da smo uspeli da promenimo odnos ponašanja i način razmišljanja kako se ulaže državni novac".

Na sugestiju da bi prvi avion mogao da nosi ime nekog poznatog Srbina, Vučić je rekao da prihvata tu sugestiju, dok je Kondić, na konstataciju novinara da bi to mogao da bude teniser Novak Đoković, rekao da Đoković trenutno jeste najpopularniji, ali da postoje i drugi građani koji zaslužuju tako nešto.

On je rekao da će "Er Srbija" biti ponos svakog građanina zemlje i da će se prvi put pokazati da i u državnoj svojini može da se napravi preduzeće sa uspješnim i modernim menadžmentom.

Od 26. oktobra "Er Srbija" će uspostaviti nove letove sa svog matičnog aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu ka Abu Dabiju, a letovi ka Banjaluci, Bukureštu, Ljubljani i Pragu biće realizovani do kraja 2013. godine.

Ti novi letovi, kako je rečeno, dopunjuju 29 destinacija ka kojima su već postojali letovi ove aviokompanije u okviru ljetnjeg rasporeda letenja za 2013.

Kondić je naglasio da je JAT morao da evoluira, odosno da se izmjeni, jer se svijet promijenio i tržište je sve konkurentnije, dodajući da će "Er Srbija" biti najbolja aviokompanija u regionu.

Generalni direktor nove nacionalne aviokompanije je zahvalio Vučiću na velikoj podršci u osnivanju "Er Srbije" i izrazio nadu da će nova srpska aviokompanija ispuniti očekivaja.

"'Etihad ervejz' je očigledan primer kako avio prevoznik za 10 godina može da postane firma koja privredi donosi 10 milijardi dolara, uz otvaranje na hiljade radnih mesta", rekao je Kondić, dodajući da "Etihad" uz sve to ostvaruje i profit.

To je i cilj "Er Srbije", dodao je on.

Kondić je rekao da se putnici na svjetskom tržištu isključivo opredjeljuju za neku kompaniju na osnovu cijene, usluge i udobnosti putovanja i da "Er Srbija" mora u sva ta tri segmenta da bude bolja.

"Etihad ervejz" učiniće u "Er Srbiji" dostupnim kredit od 40 miliona američkih dolara, koji će biti pretvoren u 49 odsto vlasničkog udjela u "Er Srbiji" u januaru 2014. godine nakon regulatornih odobrenja, a jednaka injekcija kapitala doći će i od Vlade Srbije.

Nacionalna aviokompanija "Er Srbija" u narednom periodu razmotriće mogućnost uvođenja direktnih prekookeanskih letova koje će realizovati ukoliko to bude profitabilno, izjavio je Tanjugu Kondić.

On je naveo da ne misli samo na letove za SAD i Kanadu, već i na direktne letove ka Južnoj Americi i Australiji.

Destinacije "Er Srbije" će opsluživati nova flota koja će obuhvatiti nove moderne erbasove A391s od kojih će šest biti predstavljeno u naredna dva mjeseca, a još četiri će biti uvedeno u flotu u toku 2014.

U naredna dva mjeseca "Er Srbija" će imati 6 erbasova A 319, a u 2014. još 4.

Druga faza obnove flote "Er Srbije" podrazumijevaće dugoročni tender za nabavku novih aviona koji će biti kupljeni, a razmatra se da to budu tipovi erbas a320NEO, boing 737 max i bombardier SC300, koji su mnogo efikasniji od trenutno aktuelnih tipova aviona.

"Etihad" i Vlada Srbije će takođe omogućiti dioničarsku pozajmicu od po 60 miliona američkih dolara kako bi se zadovoljile potrebe za operativnim kapitalom i podržao razvoj mreže "Er Srbije".

Vlada Srbije je u avgustu potpisala sa "Etihad ervejzom" sporazum o strateškom partnerstvu kojim je predviđeno da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije, kao i ugovor o petogodišnjem upravljanju srpskom nacionalnom aviokompanijom.

Uskoro avio-linija Beograd - Banjaluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti otvorena stalna avio-linija Beograd-Banjaluka.

Dodik je, uoči promocije prvog aviona iz nove kompanije "Er Srbija", rekao da Republika Srpska želi da bude dio tog projekta, ocijenivši da je ovo prvi značajan korak koji vodi u tom pravcu.

"Biće otvorena stalna linija koja će našim građanima omogućiti da preko Beograda lakše putuju u Evropu", rekao je Dodik novinarima na Beogradskom sajmu knjiga, koji je danas posjetio.