Uz vojne počasti i plotun jedinice Garde Vojske Srbije danas je sahranjena Jovanka Broz, udovica predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941., prenosi Tanjug.

sahrana jovanka broz

Jovanka Broz sahranjena je, prema sopstvenoj želji, u Kući cveća, pored Titovog groba, uz melodiju "O bela ćao", a na ploči od bijelog venčačkog mermera, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, ispisano je "Jovanka Broz 1924-2013".

Pored predstavnika državnog vrha, sahrani su prisustvovali članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Ivice Dačića, od Jovanke Broz oprostili su se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Od Jovanke Broz oprostili su se i prva dama Srbije Dragica Nikolić, ministri Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić i Rasim Ljajić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora sahrane, kao i njegov zamjenik Veljko Odalović i državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

Jovanka Broz sahranjena je uz prisustvo porodice i članova vlade.
Nakon sahrane, građani u mimohodu obilaze grob.

Sahrani je prisustvovalo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz regiona.

Tanjugu je u Odboru za organizovanje sahrane rečeno da je za današnji događaj akreditovano oko 300 članova medijskih ekipa - novinara, snimatelja i fotoreportera, i to iz 35 domaćih i 40 stranih medijskih kuća.

Jovanka Broz je preminula u nedjelju 20. oktobra u Beogradu, u 89. godini, usljed zastoja srčanog mišića.

U Urgentni centar primljena je 23. avgusta u teškom stanju.