Na Palama je danas održana svečana sjednica prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, kojoj su prisustvovali poslanici te Skupštine, članova prve Vlade i Predsjedništva RS iz 1991. godine.

prevlaka puna nafte

Svečanu sjednicu je organizovao Momčilo Krajišnik, prvi predsjednik Narodne skupštine RS, koji je u septembru pušten iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine kazne na koju ga je osudio Haški tribunal zbog počinjenih ratnih zločina u BiH.

Sjednica je organizovana povodom obilježavanja 22. godišnjice osnivanja i prvog zasijedanja Skupštine srpskog naroda u BiH. Sjednici nije prisustvovao predsjednik RS Milorad Dodik, koji je takođe bio poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH. Prisutni su usvojili Deklaraciju kojom su pozvali predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH da se "odlučno suprotstave svim vidovima raspirivanja mržnje i ratnohuškačke retorike i da se založe za trajno pomirenje i međusobno skladan život u BiH".

U Deklaraciji je navedeno da bi "jedini put do pomirenja bio bi da se, umjesto neiskrenog izvinjenja, učini oprost za zlo koje im se u prošlosti desilo i da zatraže oprost za djela koja su oni, ili neki njihovi sunarodnici, drugima učinili". Političari u BiH su pozvani da posvete pažnju rješavanju ekonomskih problema u zemlji, umjesto što se "međusobno optužuju i udvaraju militantnim krugovima iz kruga svojih birača".

U Deklaraciji se još vlasti RS pozivaju da od Saveta za implementaciju mira u BiH i visokog predstavnika zatraže da se RS nadoknadi 0,5 posto teritorije zagarantovane Dejtonskim sporazumom i da ta nadoknada bude "jedna trećina teritorijalnog dijela izlaska BiH na Jadransko more ili da se aktivira preliminarno dogovoreno rješenje ovog problema na Konferenciji o miru u Dejtonu, kojim bi se teritorijalna veza RS s Jadranskim morem rješila u području Prevlake".

Podržana je presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić-Finci", ali je ocijenjeno da bi bilo opasno da se realizacijom ove odluke ugrozi etnički princip glasanja koji je u Dejtonu usvojen kao instrument kojim se garantuje ravnopravnost triju naroda, koji su, do tada, bili u sukobu.

Srpski poslanici, njih 77, napustilo je 1991. godine Skupštinu tadašnje Socijalističke Republike BiH i osnovalo Skupštinu srpskog naroda u BiH. Za predsjednika Skupštine tada je izabran Momčilo Krajišnik.