Na tržištu rada tražena su zanimanja trećeg stepena, i to prvenstveno vozači, trgovci, mehaničari, zavarivači, monteri, ugostitelji, građevinari, te kožari i tekstilci, podaci su Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

radnici zanimanje

U srednjim školama u školskoj 2013/14. godini zanimanja trećeg stepena pohađa ukupno 7.401 učenik, što je za gotovo 400 učenika manje nego godinu ranije, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Najčešća zanimanja trećeg stepena za koje su se đaci ove godine odlučili su električar, kuvar, auto-mehaničar, bravar, varilac, konobar, frizer, instalater i auto-električar.

"Interesovanja uopšte nije bilo za pojedina zanimanja trećeg stepena, kao što su farmer, prerađivač mlijeka, šumar, rasadničar, proizvođač primarnih proizvoda od drveta, i druga", naglašavaju u nadležnom ministarstvu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske ističu da promovišu ona zanimanja za koja postoji interes na tržištu rada, odnosno u poslovnoj zajednici, kakav je slučaj bio sa obućarima, za koje su obezbijeđene stipendije.

"Možda ovom pitanju treba pristupiti na komercijalni način i koristiti razne medije za reklamiranje nekog zanimanja, organizovati posjete uspješnim poslovnim subjektima u tom zanimanju", poručuju iz resornog ministarstva.

U Privrednoj komori Republike Srpske smatraju da nadležni organi i privrednici treba da aktivnije promovišu radnička zanimanja i obezbjeđuju kvalitetne programe srednjeg usmjerenog obrazovanja.

Portparol Privredne komore Vladimir Blagojević istakao je da kod poslodavaca interes postoji i za radnicima građevinske struke, prvenstveno za zidarima, molerima, tesarima, armiračima i keramičarima, kao i za mesarima i pekarima.

"Evidentirana je i potreba za određenim proizvodnjim zanimanjima, odnosno za kadrovima metalske struke - inženjeri metalurgije, mašinski tehničari, varioci, zavarivači, bravari, metalostrugari", naveo je Blagojević.

Kada je riječ o četvrtom stepenu obrazovanja, podaci Zavoda za zapošljavanje Srpske govore da su najtraženiji farmaceutski tehničari, kožarski tehničari, trgovci, veterinarski, šumarski i tekstilni tehničari.

Kada je riječ o visokoobrazovanom kadru, izražene su potrebe za profesorima fizike i matematike, ali i inženjerima građevine, arhitekture, geodezije, elektrotehnike, mašinstva, prerade drveta i slično.

Do posla lako dolaze i profesori njemačkog i ruskog jezika, hemije, biologije, tehničkog vaspitanja, likovnog i muzike raznih smjerova.