Predsjednik Kluba odbornika NDP-a u Skupštini grada Trebinja Slobodan Šaraba izjavio je da ova partija "nije imala saradnju sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem, koji je sklon sukobima i zahvaljujući njima, nažalost, opstaje na vlasti".

slobodan saraba trebinje

"Bili smo potpuno otvoreni za saradnju sa gradonačelnikom, ali je to izgleda veoma teško realizovati zbog njegovog ponašanja", rekao je Šaraba novinarima u Trebinju, komentarišući isključenje NDP-a iz koalicije i činjenicu da ova partija nije više dio skupštinske većine u gradskom parlamentu.

Vučurevićeve kritike na njegov rad, kao i rad NDP-a, Šaraba je nazvao "običnim budalaštinama i neistinama", ističući da će NDP i u narednom periodu nastaviti da kritikuje njegov rad i pokušati da određene stvari dovede na svoje mjesto.

"Nećemo ćutati i bezrezervno prihvatati sve ono što gradonačelnik kaže. Nastavićemo da sarađujemo sa ostalim političkim partijama onoliko koliko bude bilo interesa. Ovo je posljedica odnosa jednog čovjeka, koji se izdigao iznad sistema i iznad svih političkih partija i koji nastoji da apsolutno vlada", kaže Šaraba.

On je dodao da je NDP bila nezadovoljna i zbog nerealizovanih predizbornih dogovora, ali nije razmišljala o istupanju iz koalicije, te da je sada najveće nezadovoljstvo izazvao odnos gradonačelnika Trebinja i njegova nesaradnja sa političkim partijama.

Odbornici NDP-a kažu da su i ranije ukazivali na određene probleme u funkcionisanju grada, te da nisu bili saglasni ni sa katastrofalnim zaduženjem grada, kao i sa nacrtom rebalansa budžeta o kojem je trebalo danas da se izjašnjavanju, jer su brojne stavke "naduvane i više nego što treba i potpuno nerazjašnjenje".

"Ako se ostali nematerijalni prihodi povećavaju za 300, 400 i 500 odsto, a mi ne znamo zašto, onda je to za svaku kritiku. Ne može Odjeljenje za urbanizam stavku nematerijalni prihodi koja je planirana na 10.000 KM povećati na 80.000 i da ne kažu o čemu se radi", ističu odbornici NDP-a, dodavši je pod velikim znakom pitanja ako neko poveća određene stavke u budžetu, a to ne obrazloži.

U NDP-u ukazuju i na enormno visoke plate prvih ljudi grada, napominjući da, prema podacima iz Skupštine grada, gradonačelnik prima platu u iznosu od 3.900 KM, predsjednik Skupštine 3.500, a zamjenik predsjednika 2.600 KM sa stimulacijama.

NDP ne isključuje mogućnost da će, nakon što su isključeni iz koalicije, njihovi kadrovi biti smijenjeni sa funkcija u gradskoj administraciji, ističući da je već vršiocu dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu Nadi Ilić, koja je, inače, član porodice poginulog borca, već rečeno da mora da napusti svoje radno mjesto.

Poslije današnje sjednice gradskog parlamenta, koja je prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda, gradonačelnik Trebinja rekao je novinarima da je koalicija, koju čine PDP, SDS, PzP, PUP, SP, nezavisni odbornik Dragan Sorajić i odbornik iz reda nacionalnih manjina Milka Butulija, jednoglasno odlučila da NDP sa svoja tri odbornika bude isključen iz koalicije.

Najnovija dešavanja u skupštinskoj većini opozicija ne želi da komenatriše, navodeći da je to isključivo stvar onih koji donose takve odluke.

Odbornik SNSD-a Zdravko Butulija kaže da je ponašanje NDP-a u Skupštini, kao i bilo čije drugo apsolutno nezavisno od onoga što radi SNSD, ali da je u politici sve moguće, te da u budućnosti nisu isključene razne kombinacije među političkim partijama.

Prema nezvaničnim saznanjima, skupštinska većina danas nije glasala za predloženi dnevni red, jer ne bi mogao da bude usvojen rebalans budžeta.