„Globalna ekonomska kriza koja je na koljena bacila moćne ekonomske sile, zahvatila je i malu Crnu Goru, malu po prostoru i broju stanovnika ali veliku po mnogo čemu i za poštovanje cijelog svijeta ali još nečim, poštovanjem i brigom o onima koji su svoju mladost, svoj radni vijek utkali u sve ono što danas Crna Gora jeste i što predstavlja u svijetu“, rekao je u Igalu Branko Vešović, predsjednik Saveza Udruženja penzionera Crne Gore otvarajući 10. jubilarne susrete penzionera-rekreativaca Crne Gore „Herceg Novi-Igalo 2013“.

susreti penzionera crne gore igalo herceg novi 2013

On je dodao da Crna Gora brine o penzionerima, a da to dokazuju i susreti koji se organizuju. Vešović napominje da Crna Gora treba da bude uzor svijetu kako treba živjeti u slozi, miru, toleranciji, biti human iznad svega kad je najteže gdje razlika nije mana, nego bogatstvo različitosti, gdje je komšija bliži od brata na muci i radosti.

„Penzije nisu dovoljne, ali su redovne. Posebna briga se vodi o onima najnižim pripadnicima kroz razne oblike pomoći. Zimnica u ratama bez kamata za penzionere, odmori, rekreacija, a ove godine duplirana humanitarna pomoć, sve je to i potvrda humanog odnosa prema penzionerima, po čemu smo lideri u regionu“, zaključio je Vešović.

Skup izabranih crnogorskih penzionera iz svih opština Crne Gore je u ime grada domaćina pozdravio gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić kazavši da su ova druženje korisna i lijepa, i da penzioneri Herceg Novog uvijek u opštini imaju lijep primjer.

U okviru susreta održana su rekreativna takmičenja. U disciplini bacanja kamena sa ramena pobijedio je Labud Vujadinović (Herceg Novi), drugi je bio Dragiša Džuković (Podgorica) i treći Rajko Fatić (Žabljak). U disciplini skok u dalj s mjesta najbolji je bio Minja Palović (Žabljak), drugi je Boro Adžić (Berane) i treći Danilo Bošković (Herceg Novi).

Dosta pažnje izazvala je i disciplina nabacivanje koturova kod muškaraca, a šampion je Milinko Mirković iz Danilovgrada, dok je kod žena Tijana Šekić iz Rožaja. Drugo mjesto kod muškaraca je pripalo Hasanu Smailoviću iz Bijelog Polja, dok je srebrna medalja kod dama pripala Radojki Krsmanović (Nikšić). Treće mjesto u ovoj disciplini kod muškaraca je pripalo Vladu Nedoviću iz Berana, dok je kod dama treće poziciju svojim rezultatom zauzela Ljubica Marković iz Podgorice.

U pikadu kod muškara prvo mjesto pripalo je Hasanu Marinoviću (Bijelo Polje), drugi je Vukota Mojačević (Andrijevica), a treći Radoje Milićević (Bijelo Polje). U konkurenciji žena prvo mjesto je pripalo Darki Aladin iz Podgorice, druga je bila Dušanka Vukanić iz Berana, a treća Cvijeta Bojanić iz Žabljaka.

U disciplini navlačenja konopa pobjednik je bila ekipa „Sjeverne regije“, drugi su bili članovi Južne „regije“ i treći takmičari „Srednje regije“.