U znak sjećanja na nedužne đake i profesore strijeljane u Drugom svjetskom ratu, kraj spomenika "Peto tri" u spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu održava se tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas".

sumarice spomen park

Manifestaciji prisustvuje predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Prije "Velikog školskog časa", služen je moleban kragujevačkim velikomučenicima.

Manifestacijom Veliki školski čas Kragujevac i ove godine svijetu šalje poruku da se nikada i nigdje ne ponovi zločin iz Drugog svjetskog rata kada su fašističke snage 1941. godine u tom gradu strijeljale hiljade nedužnih muškaraca, žena i djece, među kojima su bili i đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Na 72. godišnjicu od strijeljanja nedužnih, biće izvedena poema "Čovečanstvo nek pogleda na sat", izbor iz poezije Slobodana Pavićevića.

Njemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu strijeljale više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu republike Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu strijeljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, jer za toliko osoba raspolažu podacima-ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 djece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Od prije dvije godine, 21. oktobar je i državni praznik u Srbiji, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obiljeležava brojnim manifestacijama tokom cijelog mjeseca.

Uoči Velikog školskog časa, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koja ove godine obiljeležava 180. godišnjicu postojanja, biće održana komemorativna akademija, a u Spomen-muzeju "21.oktobar" multimedijalno kulturno-umjetnička manifestacija "Bdenje".