Stanko Turanjanin iz Ljubinja (79) jedini je zanatlija u istočnoj Hercegovini sa zanimanjem kolara, potkovičara i kovača, ali svi ovi zanati polako odumiru.

ljubinje

U početku se, kaže, bavio i kolarstvom, pravljenjem točkova za zaprege, ali su ova ratarska vozila brzo nestajala, a s njima i konji za potkivanje, pa se Stanko sve više okretao kovačkom zanatu, a onda otišao u bravare i zaposlio se u ljubinjskim progonima "Jugometala" i kasnije "Sokola".

Od sva tri svoja zanimanja danas mu je preostalo jedino kovačko, ali povremeno izrađuje i potkovice, najviše one za sreću.

"Meni je ovo zanimanje donijelo sreću, jer je pošteno, fino se i danas zaradi jer jedini u ovome kraju pravim alatke za domaćinstvo, a najviše kujem kosijere, otkivam sjekire, pravim noževe za avane kojima se reže duvan, tako da najviše posla imam upravo sada, u jesen, kad je vrijeme sječe drva, križanja duvana", kaže Stanko.

Stanko je, kaže, zahvaljujući svom zanatu, još prije rata otišao u penziju, i to s punih 40 godina radnog staža, koje su mu počele teći od šesnaeste godine, otkad ne ispušta iz ruku čekiće i macole.

Zanimljivo je da je ovaj vrijedni čovjek i danas, na pragu devete decenije, jedan od najboljih hercegovačkih šahista, jer je ovu drevnu igru naučio kad i prva slova, sa svojih sedam godina, pa se od tada ne odvaja od table s crnim i bijelim figurama, kad god za to ima vremena. Osim toga, ubraja se i u red najstarijih živih odbojkaških legendi u RS.

Osim dana kada je svršio zanat, osvojenog odbojkaškog kupa i šahovskog turnira, Stanko kaže da nikada neće zaboraviti ni četvrti važan događaj u svome životu, dan kada je, iako već kao penzioner, naglavačke skočio kroz otvor gradskog rezervoara za vodu, gdje se utapala djevojčica Snježana Slijepčević, koju je tada spasio.

"Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam joj dohvatio ruku", kaže skromno ovaj izuzetni Ljubinjac.

Snježana je izrasla u prelijepu djevojku, koja se takmičila i u Izboru za mis RS, bila jedan od najboljih đaka ljubinjske Gimnazije, a Stanko je doprinio da, osim kovača svoje sreće, bude i kovač sreće za cijelu njenu porodicu.