Drugi vikend oktobra (11. – 13.10) i ove godine bio je rezervisan za manifestaciju PD “VUČJI ZUB“ iz Trebinja, „10. Uspon na vrhove Orjena“.

jubilej planinari pd vucji zub trebinje

Ovaj značajan jubilej i deseto okupljanje planinara, na posebno zadovoljstvo organizatora, proteklo je u znaku dobrog druženja sa dugogodišnjim ali i novim prijateljima, gdje drugo nego u Izviđačkom domu na Tulima.

Iako je zbog loših vremenskih prilika dosta najavljenih planinara iz susjednih zemalja odustalo od dolaska, to nije spriječilo trebinjske „zubiće“ da ugoste preko stotinu planinara i organizuju druženje u planini, ali i u gradu na Trebišnjici. Uprkos nepovoljnoj prognozi u subotu, dio njih ipak je odlučio „između kišnih oblaka“ pokušati uspon na Jastrebicu (1865 mnv), što im je i pošlo za rukom. Po običaju, nakon uspona upriličen je nezaobilazan ručak, čuveni pasulj, kulinarskih majstora iz Odreda izviđača Trebinje. Druženje je nastavljeno veselo uz pjesmu, tamburaše i dodjelu zahvalnica učesnicima. Sve prisutne prijatno je iznenadio drugarski gest prijatelja iz PSK Prekornica Danilovgrad, koji su za desetu godišnjicu manifestacije trebinjskim planinarima poklonili „tablu dugogodišnjeg prijateljstva“ između ova dva društva.

Centralni dio manifestacije bio je pomjeren za nedjelju, kada je oko 30 planinara iz planinarskih društava Crne Gore, Srbije, RS i BiH pohodilo dva vrha planine Orjen: Jestrebicu (1865 mnv) i Vučji zub (1805 mnv) rutom: Ubla – Jastrebica – Vučji zub - Dobri do – Ubla (17.3 km). Istog dana, na stazi prema Jastrebici, postavljena je spomen ploča inženjeru Živadinu Simiću, pioniru organizovanog planinarenja u Trebinju, koju su u znak zahvalnosti postavili planinari “Vučjeg zuba”, a po kome će ova staza ubuduće nositi naziv.

Pored planinara i ove godine na usponu su učestvovali mladi izviđači i članovi Parkour grupe iz Trebinja, što pokazuje kontinuiran interes mladih za planinarenjem. Nakon uspona na Jastrebicu, 20 planinara nastavlja zahtjevniji dio planirane rute tj. uspon na Vučji zub preko Kršeljevog mramora. Izuzetno dobro markiranu stazu ovim krševitim dijelom uspješno i bez ikakvih problema prešli su svi učesnici. Domaćini su se ove godine potrudili da eksponirani dio staze na Vučjem zubu obezbijede čeličnom sajlom. To je još jedan pokazatelj dugogodišnjeg rada na uređenju i održavanju staza na planini Orjen i opredjeljenosti PD “Vučji zub” da svojim prijateljima i posjetiocima omoguće što bezbjedniji boravak u planini.

Dolazak u Trebinje i vikend na Orjenu, planinari su upotpunili brojnim sporednim, ali ništa manje ugodnim sadržajima. Tako su uz vodiče PD “Vučji zub” neki obišli znamenitosti Trebinja, dok su drugi uživali u branju gljiva i spremanju raznih kulinarskih delicija.

Uz tradicionalni pozdrav “Vučjeg zuba” DA SMO ZDRAVO, pozivamo Vas da ukoliko niste ove, naredne godine ne propustite dobro druženje i izazovno planinarenje na prelijepoj planini Orjen.