Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ obezbijedila je 8.100.000 KM za gradnju odvodnog kanala na području opštine Bileća kojim će biti riješen višegodišnji problem poplava u prigradskim naseljima, potvrdio je Srni načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić.

bileca napusta savez opstina i gradova istocne hercegovine

Aleksić je naveo da je projekat za kanal već urađen i da se traži izvođač radova, izražavajući nadu da će realizacija početi do kraja godine.

"Gradnja odvodnog kanala imaće višestruki značaj za našu opštinu, prvenstveno što će se riješiti jedan od gorućih problema, a to je plavljenje pojedinih naselja", istakao je Aleksić i dodao da će se vode iz naselja Podosoje, Plužine, Jezerine i sa drugih kritičnih mjesta kanalisati i tunelom direktno odvoditi u Bilećko jezero.

Posljedih godina u bilećkim naseljima Jezerine, Plužine i drugim okolnim mjestima poplavljeno je desetine stambenih i pomoćnih objekata, koji su u potpunosti ili djelimično uništeni, te pričinjena veća materijalna šteta.

Aleksić je podsjetio da je u posljedih godinu dana na području bilećke opštine završeno više kapitalnih projekata, te da je u planu realizacija novih koji će omogućiti dodatna radna mjesta.

"Godima je u Bileći sve stagniralo. LJudi su izgubili bili nadu da bi u ovom gradu moglo da bude otvoreno neko radno mjesto i bili su prisiljeni da odlaze `trbuhom za kruhom` da bi prehranili porodice", naveo je Aleksić i dodao da je došlo vrijeme da se i u ovoj, jednoj od najsiromašnijih opština u Republici Srpskoj, začuju mašine, otvore gradilišta i osjeti život.

U maju je u Bileći otvorena Fabrika tekstila u kojoj je posao našlo nekoliko stotina radnika, a ovih dana bi njemačka kompanija "Henkel" trebalo da počne gradnju fabrike u koju će investirati oko 14 miliona KM i zaposliti stotinjak radnika.

Najavljeno je i proširenje proizvodnje i nova radna mjesta u tekstilnoj industriji "Nikola Tesla", a i sjedište Hidroelktrane "Dabar" biće u ovoj opštini.