Kada bi se bivše jugoslovenske republike udružile, napravile bi jaku fudbalsku reprezentaciju koja bi mogla daleko da stigne na svakom međunarodnom takmičenju, piše južnoamerička štampa.

srbija hrvatska

Od šest bivših jugoslovenskih republika, samo će BiH direktno učestvovati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014.

Hrvatska će šansu za odlazak na prvenstvo imati u baražu, dok Srbija, Crna Gora, Slovenija i Makedonija nisu uspjele da obezbjede učešće.

Južnoamerički mediji su napravili sastav najboljih igrača bivših republika SFRJ, osim Makedonije.

Na toj listi su golman Samir Handanović (Slovenija, Inter), odbrambeni igrači Branislav Ivanović (Srbija, Čelsi), Nemanja Vidić (Srbija, Mančester junajted), Neven Subotić (Srbija, Borusija Dortmund) i Emir Spahić (BiH, Bajer Leverkuzen).

U veznom redu bi bili Luka Modrić (Hrvatska, Real Madrid), Ivan Rakitić (Hrvatska, Sevilja) i Miralem Pjanić (BiH, Roma). U napadu bi bili Stevan Jovetić (Crna Gora, Mančester siti), Mario Mandžukić (Hrvatska, Bajern Minhen) i Edin Džeko (BiH, Mančester siti).

Bivša Jugoslavija je učestvovala na nekoliko svjetskih prvenstava, u Urugvaju (1930), Brazilu (1950), Švajcarskoj (1954), Švedskoj (1958), Čileu (1962), Njemačkoj (1974), Španiji (1982) i Italiji (1990).

List El Telegrafo podsjeća da je Dejan Stanković igrao za tri reprezentacije - Jugoslavije u Francuskoj 1998. godine, Srbije i Crne Gore u Njemačkoj 2006. i Srbije 2010. u Južnoj Africi.