Rod voća u Republici Srpskoj povećan je u odnosu na petogodišnji prosjek, ali su kvalitet plodova i otkupne cijene uglavnom niže, dok je plasman otežan, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

jabuka voce

Prosječan prinos jabučastog voća iznosio je od 30 do 35 tona po hektaru, što je u granicama petogodišnjeg prosjeka, a kod koštičavih vrsta zabilježen je odličan prinos, od 35 do 40 tona po hektaru.

Kod jagodastog i jezgrastog voća očekuje se prosječan rod od oko 2.000 tona.

"Cijene voća niže su u odnosu na višegodišnji prosjek. Većina ozbiljnih proizvođača jabuke rod je ostavila u hladnjače, a mali proizvođači jabuku prodaju na tržištu, po cijeni od 0,30 do 0,70 KM po kilogramu“, ističu u resornom ministarstvu i dodaju da je cijena jabuke namijenjene industrijskoj preradi 0,13 KM po kilogramu.

"Većina plodova šljive završila je u preradi za rakiju i džemove. Otkupna cijena šljive bila je u prosjeku 0,30 KM po kilogramu, što je za 30 odsto niže u odnosu na prethodne godine", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

U Ministarstvu ističu da je najveći problem voćara regije Gradiška bio plasman kruške, gdje je, iako su cijene niže od 0,50 do 0,75 KM po kilogramu, bila prisutna i manja potražnja.

Kad je riječ o proizvodnji maline, veće količine su otkupili vlasnici hladnjača po uvećanoj otkupnoj cijeni od tri do 3,50 KM po kilogramu, dok se manja količina plasirala na pijacama, po veoma povoljnoj cijeni, od pet do šest KM po kilogramu.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je vinogradarska proizvodnja na prostoru Hercegovine zasnovana na oko 350 hektara, a ovih dana berba grožđa privodi se kraju.

"Prinosi su manji u odnosu na prošlu godinu za 20 odsto, i to prvenstveno zbog bolesti pepelnice, ali je sadržaj šećera dobar", navedeno je u saopštenju.

Iz nadležnog ministarstva poručuju da je problem voćarske proizvodnje neadekvatan sortiment voća, loš kvalitet plodova usljed lošeg proređivanja, kao i nedostatak pogona za sortiranje i pakovanje voća.

"Potrebno je udruživanje manjih proizvođača radi izgradnje većih zajedničkih hladnjača-sortirnica-pakirnica, da bi zajednički tržištu ponudili veće količine kvalitetnijeg voća, uz sukcesivnu prodaju", naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede