U Trebinju je, prema podacima Centra za socijalni rad, u porastu broj korisnika jednokratne pomoći, za koju je od početka godine podneseno 298 zahtjeva.

trebinje

Socijalni radnik Slađana Gerun rekla je da je u prošloj godini evidentiran 371 korisnik jednokratne novčane pomoći, što je znatno više u odnosu na prethodne godine, a da se pretpostavlja da će taj broj ove godine biti premašen.

Ona navodi da u protekle dvije do tri godine sve češće pomoć traže ljudi koji su ostali bez posla, te napominje da je i sve više onih kojima treba novac za plaćanja komunalija, prije svega električne energije, ogreva i za liječenje.

Predrag Jovanović, šef Narodne kuhinje, koja radi pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj kaže da kuhinju koristi oko 100 građana i da se taj broj ustalio u posljednjih pola godine.

U Trebinju je zaposleno između 8.000 i 9.000 lica, a na evidenciji Biroa za zapošljavanje je 4.946 lica, od kojih 3.313 aktivno traži posao, dok je njih 1.633 na evidenciji radi ostvarenja drugih prava.

Od početka ove godine 422 radnika ostala su bez posla.

Na Birou za zapošljavanje u Trebinju evidentirano je 503 visokoobrazovanih, 135 nezaposlenih je sa višom školom, 1.157 ima srednjoškolsku diplomu, kvalifikovanih radnika je 1.130, polukvalifikovanih 28, a nekvalifikovanih 360.