Pjesma i igra sastavni su dio života. Uz pjesmu i gusle prođu mnoge muke, a ljudi se sjete mnogih detalja, posebno rodnog zavičaja.

pjevacka grupa iz bilece

Tako je bilo i u Herceg Novo gdje je obavljena promocija CD-a narodnih pjesama Milivoja Milije Kosovića iz Herceg Novog. Ovaj događaj okupio je brojne umjetnike narodne i epske pjesme. A gosti večeri bile su i članice najmlađe pjevačke grupe „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće. Promovisani CD nosi naziv „Čarobne me staze vode, Crnoj Gori u pohode“.

Predstavljeno je sedam numera sa nazivima „Nikšićanka“, „Bilećanka“ „Bjelopoljka“, „Anđelija“, „Miljana“,“Na Cetinju o Petrovu danu“ i „Grad Mojkovac na obali Tare“. Sve tekstove za pjesme koje pjeva Milija Kosović napisao je Ilija Krgović. Pošto je Kosović i poznati narodni guslar i član guslarskog društva „Marko Miljanov“ iz Herceg Novog, na CD-u uz gusle pjeva Željko Bugarin, a pratnju takođe uz gusle čine Dragomir Perović i Milija Kosović.

Uz gusle koje slušaju, naraštaji mladi su do duboko u noći sladila srca starih, a čuli su se i poneki stari stihovi.

Gromoglasne aplauze uz gusle izmamile su mlade djevojke iz Bileće, Milica Samardžić, Nikolina Dangubić, Marija Rogan, Marija Dželetović, Ljubica Kapor, Nikolina Stevanović i Aleksandra Koprivica. One su glasom i stasom podsjetile prisutne  pjesmama, „Nema raja bez rodnog kraja, i lijepe djevojke bez Hercegovke“, a posebno je salu na noge digla pjesma „Mala iz Bileće“ i „Niko nema što Srbin imade“.

„Ponosni smo što smo bili u Herceg Novom. Pozvao nas je naš kolega i prijatelj Milija Kosović. On je naš čest gost u Bileći, a Društvo Vojvoda Vlatko Vuković’ ima guslarsku, pjevačku i folklornu sekciju“, rekao je za TrebinjeLive Žarko Koprivica, predsjednik Društva i dodao da su se predstavile mlađe djevojke koje uče od starijih.

Koprivica kaže i da guslarska sekcija postoji od 2001. godine, a folklorna  od 2009. godine. „Na takmičenju 'Najbolji glas Srpskog pjevanja' naša starija grupa, u konkurenciji 70 grupa iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, u Sarajevu, je bila druga“, kaže on i napominje da su po prvi put u Herceg Novom.

U razgovoru za naš portal Koprivica zaključuje da će promociju u gradu pod Orjenom dugo pamtiti, a posebno po tome što je njihovom gostovanju prethodila posjeta Milije Kosovića Preobraženjskom sijelu u Bileći.