Klub SNSD-a u gradskom parlamentu podnijeće incijativu na sljedećem zasjedanju da jedna ulica nosi naziv po trebinjskom heroju Srđanu Aleksiću, potvrdio je Draško Kremenović, predsjednik Komisije za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova i odbornik Kluba SNSD-a.

srdjan aleksic

Iako je nekoliko gradova u BiH i regionu posvetilo jednu od ulica Srđanu, koji je svoj život dao braneći kolegu Bošnjaka, Banjaluka još nema ulicu sa njegovim imenom.

Ovu inicijativu podržala bi i opozicija, koja tvrdi kako je i ranije pokušavala da pokrene ovo pitanje, ali bez uspjeha.

“Što se nas tiče, mi smo apsolutno spremni da podržimo takvu inicijativu”, kaže Zoran Talić, odbornik PDP-a.

Aleksandar Žolja, koordinator u Helsinškom parlamentu građana, kaže kako su odranije predlagali da dio Ulice kralja Alfonsa XIII bude preimenovan u ulicu Srđana Aleksića.

“U Administrativnoj službi su nam rekli kako imena postojećih ulica više ne mogu biti mijenjana, te da samo mogu davati imena novim ulicama, tako da je u centru grada to nemoguće uraditi”, kazao je on.

Po Srđanu Aleksiću već su nazvane ulice u Sarajevu, Novom Sadu, Podgorici, a i dio šetališta u Pančevu nosi njegovo ime.

Otac pokojnog Srđana, Rade Aleksić, rekao je da bi ulica nazvana po njegovom sinu bila sjajna ideja, ali i podsjetio da ga niko iz Banjaluke do sada nije pozvao i pitao za ovu incijativu.

“Svakako da bih pristao. Kada pogledate region, veći gradovi imaju ulicu sa njegovim imenom, samo Banjaluka nema”, kazao je Aleksić.