Stanje u Domu zdravlja u Trebinju je katastrofalno, gubici iznose više od četiri miliona KM, a doprinosi se ne uplaćaju posljednjih 20 mjeseci, upozorili su odbornici opozicionih političkih partija u Skupštini grada, ali i dio skupštinske većine.

dom zdravlja trebinje

Na današnjoj sjednici je ukazano da već godinu dana Hitna služba medicinske pomoći nema načelnika, da se radnici zapošljavaju na "čudan način", da se odluke Upravnog odbora ne provode, te da je jedino rješenje smjena direktora Doma zdravlja Dragana Sorajića.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Zdravka Vreća je ukazala da Dom zdravlja nije imao plan aktivnosti, kao ni finansijski plan za ovu godinu, te da je osnovni razlog zašto je u ovoj ustanovi loša finansijska situacija - povećan broj zaposlenih, i to nemedicinskog kadra.

"Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uplaćuje sredstva svim zdravstvenim ustanovama na osnovu broja osiguranih lica, a na osnovu tog broja planira se i broj zaposlenih“, istakla je Vreća.

Ona je napomenula da je prethodni direktor Doma zdravlja ostavio samo jedan neuplaćeni doprinos, a da ih sada ima više od 20, tako da zaposleni nemaju ni zdravstvenu zaštitu niti mogu otići u penziju.

Slobodan Šaraba, odbornik NDP-a, koji je i dio skupštinske većine, istakao je da u Domu zdravlja treba što prije preduzeti odgovarajuće mjere kako građani ne bi ispaštali, te da je jedino rješenje smjena direktora Dragana Sorajića.

"Nažalost, skupštinska većina, kojoj i mi pripadamo, nije imala razumijevanja da se u Domu zdravlja preduzmu odgovarajuće mjere koje će doprinijeti da to postane ustanova koja će biti u interesu građana, kao ni da se smijeni aktuelni direktor", rekao je Šaraba i dodao da se "u posljednje vrijeme tamo dešavaju jako ružne stvari".

On je napomenuo da je Upravni odbor Doma zdravlja razmatrao stanje i zaključio da je ono veoma loše, da treba uraditi sistematizaciju, napraviti plan sanacije gubitaka, te izvršiti "redukciju", odnosno smanjiti broj načelničkih plata u toj ustanovi, kojih ima više od deset.

"Nijedan od ovih zaključaka Uprava nije realizovala", ističe Šaraba.

Odbornik NDP-a Srđan Bubalo najavio je da će ova partija uskoro objelodaniti spisak svih koji su preko rodbinskih ili prijateljskih veza u posljednje vrijeme zaposleni u Dom zdravlja.

Bubalo kaže da je šestoro mladih ljekara natjerano da daju otkaz da bi se mogli prijaviti na biro, jer im doprinosi nisu uplaćeni, a da je na njihova mjesta došlo ili nemedicinsko osoblje ili ljekari koji su u rodbinskim i prijateljskim odnosima sa upravom Doma zdravlja.

Tokom rasprave o planu rada javnih preduzeća čiji je osnivač grad Trebinje, odbornici SNSD-a i DNS-a su napustili Skupštinsku salu do glasanja, jer nikome nije dozvoljeno da diskutuje nakon izlaganja direktora tih preduzeća i iznošenja plana za ovu godinu.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili odluku da se smijeni Mira Ćuk sa pozicije direktora Javne ustanove Centar za socijalni rad, a kao vršilac te dužnosti imenuje Mila Marić.

Odbornici SNSD-a smatraju da je razlog za smjenu Ćukove čisto politički, kada se zna da je dala značajan doprinos razvoju socijalnog rada ne samo u Trebinju, nego i u Republici Srpskoj, što potvrđuje i pozitivan izvještaj interne kontrole.

"Svi pokazatelji govore da je rad Ćukove stručan i kvalitetan, ali izgleda da ti rezultati nisu dovoljni", ističu u SNSD-u.

Odbornik DNS-a Petar Ivanković je podsjetio da je interna kontrola utvrdila da se u Centru za socijalni rad posao obavlja uredno i po zakonu, te upitao da li je razlog smjene što Ćukova ima veću stručnu spremu nego što se po sistematizaciji traži.

Vladajuća koalicija, s druge strane, tvrdi da smjena Ćukove nije politički motivisana, već da je urađena zbog "bolje saradnje lokalne zajednice sa javnim ustanovama nakon promjene političke klime u Trebinju".