Danas je u Centru javne bezbjednosti Trebinje održana redovna konferencija za novinare Centra javne bezbjednosti Trebinje.

konferencija za medije cjb trebinje

Na konferenciji o radu Centra, o devetomjesečnom izvještaju CJB Trebinje, govorili su zamjenik načelnika Centra Milivoje Vuković, načelnik Sektora policije Bojan Dabić i načelnik Sektora kriminalističke policije Zoran Miljanović, saopšteno je iz CJB Trebinje.

„Na osnovu analize parametara, po kojima se cijeni stanje bezbjednosti određenog područja, stanje bezbjednosti na području CJB Trebinje je dobro“, rekao je zamjenik načelnika Centra.

Vuković je dodao da u prilog dobroj ocjeni stanja bezbjednosti govore činjenice da nije bilo evidentiranih najtežih krivičnih djela kao što su krivična djela ubistva, teško ubistvo, otmice, te da su ostala krivična djela protiv života i tijela, imovinska krivična djela, izazivanje opšte opasnosti u stalnom opadanju u odnosu na isti period prošle godine. On kaže da iz oblasti javnog reda i mira nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Zamjenik načenika Centra je, i ovom prilikom, podsjetio na kampanju „Biraj život bez oružja“, i pozvao građane da dobrovoljno bez bilo kakve sankcije mogu predati nelegalno oružje i minsko eksplozivna sredstva.

„Stanje javnog reda i mira je na zadovoljavajućem nivou“, rekao je načelnik Sektora policije i dodao: „Posmatrajući uzrok, mjesto i vrijeme vršenja prekršaja, najčešći uzrok je alkohol, mjesto izvršenja prekrašaja najčešće su ugostiteljski objekti, a vrijeme narušavanja javnog reda i mira najčešće u vremenu od 22.00 do 02.00 časova“, istakao je Dabić i dodao da je bezbjednost saobraćaja takođe na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Zoran Miljanović istakao je aktivnosti policijskih službenika po akciji „Šetač“, „Bregava“ i „Plantaža“.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih sredstava ukupno je dokumentovano 13 krivičnih djela i protiv 46 lica podneseno 12 izvještaja nadležnim tužilaštvima.

Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj protiv 22 lica za počinjena KD Organizovani kriminal u vezi sa KD Neovlašteni promet opojnim drogama.
Okružnom tužilaštvu u Trebinju podneseno je 11 izvještaja protiv 24 lica za počinjenih 11 KD Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga članu 224. KZ RS.

Govoreći o ukupnoj količini oduzetih droga Miljanović je istako da su, u ovom izvještajnom periodu, oduzeta 162 kilograma i 498,6 grama marihuane skanka, sedam stabljika indijske konoplje, 323 komada sjemenki kanabisa i 13,5 grama heroina.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, kako je rekao načelnik Miljanović, dokumentovano je 16 krivičnih djela i protiv 26 lica podneseno 12 izvještaja (tri KD Nedozvoljena trgovina, jedno KD Nesavjesno privredno poslovanje, dva KD Pronevjera, šest KD Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, jedno KD Zloupotreba ovlašćenja u privredi, jedno KD Nesavjestan rad u službi, jedno KD Nedozvoljeno korištenje autorskih prava i jedno KD Pranje novca).

„Iz oblasti KD Ratni zločin Tužilaštvu BiH dostavljene su četiri Dopune i jedan Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 11 lica, o počinjenim krivičnim djelima Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ zaključio je Miljanović na današnjoj konferenciji za medije.