Veselin Dželetović, autor brojnih naslova knjiga, svjedodžbi i osobeni tumač kosovsko-metohijske tragedije, na svom putu po Crnoj Gori sinoć je u Domu kulture u Bijeloj, sa svojim saradnicima iz Udruženja pisaca „Poeta“ čiji je predsjednik, predstavio 11 izdanje svog bestselera „Srpsko srce Johanovo“, ali i ostala svoja djela poput naslova „Čuvari Zavičaja“, „Eh , Kosovo“ „Poslednji Srpski car - Jovan Nenad“ i dr.

promocija knjiga veselina dzeletovica

Govoreći o naslovu „Srpsko srce Johanovo“ Dželetović je kazao da duh i dubina riječi da se kroz introspektivnost stvaralačkog čina raščitavaju lična poimanja i viđenja kolektivne drame jednog naroda. „Kroz ličnu sudbinu Jovana čije srce i poslije njegovog kraja kuca u grudima jednog Nijemca Johana ukazujem na zlu kob i tragediju srpskog naroda Kosova i Metohije. Na prijemčiv način senzibilitetom pjesnika za nepuna dva sata sam napisao spoznaju našu ne ostavivši nikoga ravnodušnim kada pročita ovaj naslov i ’neprijatelja svog’“, rekao je Dželetović.

Ovom knjigom i svojim ranijim naslovima poput oca Pavla pokušao je da podigne glas dajući sliku stvarnosti koja plijeni životnošću i komunikativnošću prenoseći upečatljivu tužnu stvarnost prožetu gorčinom i sarkazmom. „Ove moje slike i ovi moji stihovi u prozi sa snažnim pulsacijama vremena i sudbina ispunjavaju moju životnu i stvaralačku bit, jer znam da je ovaj put bio jedini i ovi moji prozni stihovi na ovakvom fonu ispisani kroz široki tematski spektar sudbinskih tema životne svakodnevice Kosova i Metohije. Pokušao sam ukrštanjem doživljenog sa saznanjima i doziranim sugestijama istorijskog i vremenskog iskustva povezati slike iz sfera realnosti usaglašene piščevom imaginacijom da svjedoče o jednom zločinu i ezgodusu jednog naroda, ali tu je i priča o zrncu humanosti“, rekao je on.

Naslovom „Srpsko srce Johanovo“, kao i sa svim knjigama koje je predstavio u Bijeloj, Nikšiću, Baru i na Mitrovdan u Nevesinju u Hercegovini, kaže da bez Kosova i Metohije nema srpskog bića, Srbije i srpskog naroda.

O raskošnoj pjesničkoj lirici pretočenoj u prozu u Bijeloj govorio je Slobodan Rosić koji je kao menadžer naglasio da je za nepunih šest godina knjiga nagrađivana, te da je otvorila svijetove prozne lirike, a posebno duha i duše.

Filmski producent Bojana Pepić je kazala da je autentičnim pjesničkim glasom u prozi Veselin Pavlov Dželetović uvjerljivo ovaplotio stražnu zbilju dešavanja potonjih godina na Kosovu i Metohiji. „Iz nje je priču o srpskom srcu u njemačkim grudima transponovao u svoj stvaralački univerzum. Ostvario je izuzetno prozno djelo i ispjevao (kazao) oporučnu poslanicu vaskolikog poimanja borbe protiv zla“, rekla je Pepić i dodala da je knjiga divna tema za film.

Na dosta zanimljivoj promociji svoje stihove kazivala je i pjesnikinja Vinka Perišić Šarenac. A sve je zvucima gusala „začinio“ Milivoje Milija Kosović.