Nakon nekoliko godina odlaganja i deset godina od kada su odbornici hercegnovske skupštine donijeli odluku da se osnivaču grada podigne spoomenik, u sedmici koja je pred nama, u Herceg Novi stiže spomenik kralju Stefanu Tvrtku I Kotromaniću.

tvrtko kotromanic spomenik herceg novi

On je 1382. godine udario temlje grada koji bitiše i živi 631. godinu mijenjajući vladare, države i gospodare, te svjedoči na domaku Dubrovniku (kome je osnovan kao konkurencija u trgovini soli) o svom postojanju i postojanju ljudi koji su stvarali, i njegovim uspjesima i neispjesima doprinosili.

Spomenik, koji će svečano biti otkriven na Škveru 27. oktobra, povodom dana Tvrtkovog grada, izliven je u zagrebačkoj livnici "Ujević", a po zamisli vajara Dragana Dimitrijevića iz Beograda.

Po riječima Nikice Ujevića, vlasnika livnice, transport spomenika Kralju Tvrtku kreće u ponedjeljak i u toku sedmice biće u Herceg Novom. Spomenik je izliven u bronzi i visok je 5,6 metara, težak 1.500 kilograma i prilično je šupalj.

Prema izjavi Ujevića datoj novinarima spomenik je izlivan u 25 pojedinačnih segmenata, a zatim je ručno isti dorađivan. Cijeli posao je trajao skoro dvije godine ali ne zbog toga što je to bilo potrebno, već zbog novca koji je iziskivao svu tu radnju jer ugovorena cijena spomenika je 55. 000 evra.

Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić je saopštio da je livnici isplaćeno 40. 000 hiljada evra, vajaru Dimitrijeviću 20.000, a kamen, ostali troškovi trasporta i drugo koštaju 10.000 evra. Poslovi treba da se okončaju do 27. oktobra u 11 sati kada će spomenik biti svečano otvoren, kazao je Dejan Mandić.

Ovo je treći spomenik koji bosanski kralj Tvrtko dobija u regionu. Prvi je podignut u Mostaru, drugi prošle godine postavljen u Tuzli i sada krajem oktobra i Herceg Novi dobija spomenik svog osnivača.