Na Tjentištu kod Foče počela je prva studentska radna akcija u Nacionalnom parku "Sutjeska", u kojoj učestvuje više od 100 studenata dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

tjentiste radna akcija studenti

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica istakao je značaj ovakvih radnih akcija, ne samo zbog jedinstva studenata, već i doprinosa očuvanju životne sredine.

"Ovo je istovremeno doprinos studenata afirmisanju i promociji nacionalnih parkova u Srpskoj i prirodnih ljepota. Ovim aktivnostima se podstiče i interni turizam i mobilnost mladih", dodao je Govedarica.

Iz Unije studenata saopšteno je da će akcija trajati tri dana, tokom kojih će studenti čistiti i krčiti staze, ugrađivati betonske parkovske klupe i korpe, saditi različite vrste drveća, čistiti i farbati most kod bazena.

"U planu je uređenje sportskih terena, sanacija javne rasvjete oko hotela `Mladost`, te iskop jaraka za odvod oko pješačkih staza", navedeno je u saopštenju.

Prije početka radne akcije, studentima na Tjentištu obratili su se i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar.

Pokrovitelj radne akcije je Kabinet predsjednika Srpske, a akciju je podržalo i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske.