Juče su se iz Sarajeva, sa prvog Kongresa fizioterapeuta Bosne i Hercegovine koji je održan od 3. do 6. oktobra pod motom „Fizioterapija- To smo mi“, a koju je organizovalo Udruženje za fizioterapiju BiH, vratila desetočlana delegacija Udruženja fizoterapeuta Crne Gore.

fizioterapeuti kongres sarajevo

Prema riječima predsjednika Udruženja Krsta Kovačevića iz Igala to je bila prilika da se svi bolje upoznaju i razmijene iskustva i informacije u rehabilitaciji pacijenata, ulozi fizioterapeuta u održavanju, unapređenju i promociji zdravlja.

Kovačević  je u izjavi za Trebinje Live rekao da je u pozdravnom govoru posebno naglasio da je Crna Gora  preko Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „dr Simo Milošević“ prepoznata ne samo u Evropi, već i širom svijeta. „Fizioterapeuti su godinama gradili imidž ove zdravstvene ustanove kao jedne od najrespektabilnijih u oblasti fizikalne medicine. Zadovoljstvo nam je što u skoro svakom Domu zdravlja postoji Jedinica za fizikalnu terapiju primarnog nivoa, ali potrebno će biti poboljšati uslove rada i povećati broj zaposlenih fizioterapeuta iz razloga što je korisnika fizioterapije sve više", rekao je na otvranju Kongresa Kovačević.

Kako informiše Kovačević ovaj Kongres je bio najmasovniji događaj fizioterapije na ex-YU prostorima (251 učesnik, 61 rad i 5 radionica), a ujedno bio je i prvi ovakav skup koji je okupio sve države bivše Jugoslavije. Pored njih, bili su i akreditovani učesnici iz Velike Britanije, Njemačke, Turske i Austrije.

Kongresu su prisustvovale i delegacije zemalja regiona (Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije), sa kojima se razgovaralo o mehanizmima jačanja saradnje između nacionalnih organizacija fizioterapeuta u smislu zaštite fizioterapije kao struke, intenzivnije promocije fizioterapeutske djelatnosti i ulozi fizioterapeuta u promociji, očuvanju, uspostavljanju i unapređenju zdravlja ljudi.