I ove, kao i prošlih pet godina, kako se organizuje manifestacija Hercegovački plodovi mediterana, entuzijazam da budemo sve bolji, uspješniji i orginalniji ne napušta nas.

hercegovacki plodovi mediterana stolac 2013

Realno, to je daleko od naše želje da ostvarimo zacrtani cilj tj. da potaknemo mediteransku Hercegovinu, za masovniju sadnju ovih kultura.

- Valja napomenuti da smo u mogućnosti pokazati na našoj manifestaciji  gro autohtonih i introduciranih sorti  iz Evrope, Amerike i Afrike, šipka-nara, smokve i masline. I dalje u fokusu pažnje je stvaranje uslova za sadnju, preradu i plasman divljeg šipka. Na žalost u posljednje dvije godine izostali su državni poticaji što se rapidno odrazilo na kapitalno ulaganje, pripremu zemljišta za sadnju ovih mediteranskih kultura. Mada ove vrste zaslužuju veću pažnju, što svjedoči napredak u našem bližem okruženju, a u što su se uvjerili naši dobitnici nagrada na dosadašnjim manifestacijama, kad smo organizovano posjetili sajam u Baru u Crnoj Gori, s čime nastavljamo i dalje organizovati posjete sličnim manifestacijama.

Da bi ovogodišnja manifestacija bila što uspješnija i ove godine izložit će svoje proizvode: Vinari, prerađivači voća i povrća, zdrave hrane, ljekovitog bilja, kućne radinosti, uzgajivači ukrasnog bilja, a posebno korisno i atraktivno poljoprivredne mehanizacije.

Neizbježan spoj šipka smokve i masline sa turizmom je veličanstven, jer je Stolac ove godine postao bogat za nekoliko turističkih objekata: Stari Grad, renovirane mostovi-ćuprije, mlinice i stupe. Zato će i posjetioci iz okruženja imati privilegiju sa posjetom sajma organizovano posjetiti spomenute objekte i uvjeriti se u turističku atraktivnost. Stolac je oduvijek bio gostoprimljiv a sa velikom željom biti će pravi domaćini i ovog puta izlagačima, posjetiocima, gostima, predstavnicima međunarodnih organizacija i svih ostalih.

Program: 6.sajam ''HERCEGOVAČKI PLODOVI MEDITERANA'' 2013.

11.10.2013. (petak)

10:00 – 11:00   Prijem uzvanika i gostiju.
11:00 – 12:00   Svečano otvaranje manifestacije.
12:00 – 19:00   Otvoren sajam za posjetitelje.
12:00 – 19:00   Komercijalni susreti i degustacija prerađevina i plodova.
14:00 – 16:00   Posjete obnovljenim turističkim objektima u Stocu.
15:00 – 16:00   Prezentacija traktorskih prskalica (ekonomičnost).
16:00 – 18:00   Stručne radionice i okrugli stolovi najeminentnijih stručnjaka sa Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar i Agromediteranskog  fakulteta Mostar.

12.10.2013. (subota)

10:00 – 19:00   Otvoren Sajam za posjetitelje.
12:00 – 13:00   Dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima, koju organizira  Predsjednik organizacijskog odbora (načelnik općine).
17:00 – 19:00   Druženje sa izlagačima i posjetiteljima uz zabavni program.