Republiku Srpsku je tokom osam mjeseci ove godine posjetilo 169.138 turista, koji su ostvarili 446.804 noćenja, što predstavlja povećanje broja dolazaka za 5,5 odsto i noćenja za 3,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

povecan broj posjeta i nocenja

Broj ostvarenih noćenja u planinskim mjestima tokom osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine veći je za 2,5 odsto, u ostalim turističkim destinacijama za 10,1 odsto, dok je u banjskim mjestima zabilježeno smanjenje broja noćenja za 2,2 odsto.

Najveći procenat noćenja među stranim turistima imali su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji su zabilježili 54 odsto, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu turisti iz Rusije, Austrije, Italije i NJemačke.

Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim mjestima, a slijede ostale turističke destinacije koje posjeduju atraktivne faktore kao što su klimatska, kulturno-istorijska, te riječna i jezerska mjesta, pa planinska i ostala mjesta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj noćenja je ostvaren u hotelima i sličnom smještaju.