Svetom patrijaršijskom liturgijom jutros je počelo osveštanje Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, najveće pravoslavne bogomolje u Crnoj Gori.

Sveštanje Sabornog hrama u Podgorici

Činodejstvuje patrijarh vaseljenski Vartolomej uz sasluženje patrijarha moskovskog, jerusalimskog i srpskog, te arhiepiskopa pomjesnih pravoslavnih crkava, arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sveštenika.

Osveštanju prisustvuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i potpredsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić.

Svečanom činu prisustvuju i predstavnici drugih hrišćanskih crkava i vjerskih zajednica, veliki broj vjernika i građana Crne Gore i regiona, a za praćenje svečanosti akreditovano je 30 novinarskih ekipa.

Povodom osveštanja u saborni hram je donesena ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je sinoć, na svečanoj akademiji povodom osveštenja sabornog hrama, da ova bogomolja predstavlja poziv na praštanje i pomirenje u Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ne prisustvuje ovoj svečanosti, ali će danas organizovati prijem za patrijarhe pravoslavnih crkava.

Saborni hram u Podgorici, čije je izgradnja trajala dvije decenije, ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od kojih je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.