Vakcine protiv sezonskog gripa, koje u RS koštaju 15, a u FBiH i do 25 KM, najskuplje su u regionu, zbog čega se vrlo mali broj građana odlučuje na vakcinaciju, tvrde ljekari širom BiH.

vakcine

U domovima zdravlja kažu da uglavnom budu podijeljene besplatne vakcine, na koje svake godine imaju pravo određene katergorije stanovništva, dok za vakcine koje treba platiti skoro pa da nema zainteresovanih i one na kraju završe kao medicinski otpad.

Slobodanka Simić, ljekar u Domu zdravlja Modriča, kazala je da građani vrlo rijetko dolaze da se vakcinišu i da je osnovni uzrok toga visoka cijena vakcina.

"Ove godine još nismo dobili vakcine i ne znamo cijenu, ali prošle godine je ona koštala oko 17 KM i takva je cijena otprilike svake godine. Uglavnom su za vakcinisanje zainteresovani hronični bolesnici, koji imaju pravo na besplatnu vakcinu, pa se često dešava da dođu i plate vakcinu ukoliko ta besplatna kasno dođe", kazala je Simićeva.

Ona je kazala da je tačno da su vakcine, kao i svi ostali lijekovi,jeftiniji u zemljama u okruženju.

Vakcina protiv sezonskog gripa u FBiH košta između 17 i 25, u RS 15 do 20, u Hrvatskoj 11, a u Srbiji samo devet KM.

Amerlina Mehičić, epidemiolog u Domu zdravlja Tuzla, takođe je potvrdila da je zainteresovanost za vakcine koje treba platiti skoro pa nikakva.

"Ne znam da li je uzrok cijena ili nešto drugo, ova vakcina je kod nas prošle godine koštala 25 KM, ali zainteresovanosti skoro pa da nije bilo", navela je Mehičićeva.

Ona je kazala da svake godine uglavnom budu podijeljene besplatne vakcine na koje imaju pravo hronični bolesnici, a Dom zdravlja Tuzla dobije oko 2.000 ovih vakcina.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS nedavno je saopšteno da će ovogodišnja vakcina protiv sezonskog gripa koštati 15 KM i da se očekuje da vakcinacija počne od 21. oktobra.

Nina Rodić-Vukmir, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo, tada je poručila da se građanima savjetuje da se vakcinišu na vrijeme, jer su potrebne najmanje dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije zaštita.

Ona je dodala da se vakcinacija preporučuje osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripa, razvoj komplikacija, aktiviranje postojeće hronične bolesti, kao i djeci starijoj od šest mjeseci.

"Vakcinaciju posebno preporučujemo hroničnim bolesnicima, licima starijim od 65 godina, licima koja su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama rizičnih grupa, te zdravstvenim radnicima", navela je Rodić-Vukmirova.

Iz Federalnog instituta za javno zdravstvo kao i iz Instituta za javno zdravstvo RS nismo uspjeli dobiti komentar zbog čega je cijena komercijalnih vakcina najviša u regionu.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je saopšteno da su za ovu sezonu obezbijedili 16.000 doza vakcina protiv gripa, koju će najugroženije kategorije stanovništva i ove godine dobiti besplatno.

"Za nabavku vakcina izdvojeno je 111.300 KM, a već je pokrenuta tenderska procedura za njihovu nabavku za narednu godinu", kažu u Fondu.