Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija potvrdio je sinoć da bi se RS uskoro mogla zadužiti i u Rusiji.

Konvertibilne marke

Da se pregovara o uzimanju kredita i u Rusiji, kako bi se „zatvorili“ već uzeti krediti, Tegeltija je precizirao odgovarajući na pitanje poslanika PDP-a Zorana Đerića da li je tačno da bi se RS mogao zadužiti u Ruskoj Federaciji za čak 500 miliona KM.

Pregovaramo s Vladom Rusije oko nekih kreditih sredstava - rekao je Tegeltija, navodeći da se ne pregovara o tome da se uzme kredit od 500 miliona i napravi novi dug, već da, ako bude povoljnih uslova, refinansiraju su neki od kredita koji nisu uzeti po povoljnim uslovima, kao i dio obveznica i neki krediti koji dolaze na otplatu.

On tvrdi da aranžman s MMF-om „daje kredbilitet kod drugih finansijskih istitucija“, te da bi javne finansije bile u još boljoj situaciji, ako, kako tvrdi, postoji i neki dogovor s drugom zemljom koja može biti garant za kredit.

Tegeltija je „ponosan“ i na to što je RS zadužen kod 19 kreditora.

Kamo sreće da imamo 119 kreditora. To je znak da imate podršku, a najbolja je podrška da dobijete kredite od vlada zemalja- rekao ministar finansija RS.

Višesatna rasprava o dugu RS na kraju 2012., koji je iznosio četiri milijarde i 700 miliona KM, okončana je sinoć u Skupštini RS, nakon niza suprostvaljenih stavova pozicije i opozicije o tome da li je vlast RS prezadužila ili je na nivou srednje zaduženih.