U ime odbrane dostojanstva Hercegovaca, poštovalaca kulture i književnosti, vjekovnih čuvara tradicije i hercegovačkog kulturnog naslijeđa, najoštrije osuđujemo skandalozni javni nastup Ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Gorana Mutabdžije, koji je nedavno na otvaranju Šantićevih večeri poezije u Mostaru citirao Ivu Andrića, pri tome misleći da citira poznatog mostarskog pjesnika, Aleksu Šantića.

goran mutabdzija

S obzirom da se radi o ministru obrazovanja i kulture, smatramo da je ovakva greška nedopustiva i da se nikako nije mogla potkrasti, već je kao takva proizvod neznanja, neupućenosti i nedostatka motivacije da u Hercegovini nastupi sa odgovornošću prema njenim građanima i svojoj visokoj funkciji.

Hercegovina ima bogatu kulturnu baštinu, a očuvanje našeg naroda je od vajkada počivalo na hercegovačkoj mudroj promisli i obrazovanju. Naši akademski građani, uvaženi hercegovački književnici i građani Trebinja uvrijeđeni su demonstracijom neznanja ministra Mutabdžije, jer o pjesništvu i književnosti Hercegovine mnogo se zna, a i široko je poznato da naša književnost zauzima zlatno mjesto u cjelokupnom srpskom književnom opusu. Šantića, Andrića i druge poznate književnike teško je pomiješati i zaista je pravo umijeće citirati ih pogrešno. Stoga nam je teško i pomisliti koliko su svi Hercegovci, a posebno građani Mostara uvrijeđeni ispadom ministra obrazovanja Srpske, tim više jer je Mostar od davnina stjecište nadarenih književnika i plodno tlo književnog stvaralaštva.

S ciljem očuvanja našeg digniteta, te vjerujući da ovakvo nešto ni u kom slučaju ne smije da se ponovi, apelujemo i tražimo od Ministra obrazovanja i kulture, Gorana Mutabdžije, da javno istupi i uputi izvinjenje svim Hercegovcima, poštovaocima Alekse Šantića i Ive Andrića, te gradovima Mostaru i Višegradu. Naše mišljenje je da se Hercegovina ne mora voljeti, ali se njena duga tradicija i kulturno stvaralaštvo trebaju poštovati, a nikako nemarnim javnim istupima potcjenjivati.