Po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa Britansko-skandinavskog g. Dositeja, a u organizaciji članova Zavičajnog udruženja Hercegovaca u osnivanju ”Sveti Vasilije Ostroški”, u velikoj sali duhovnog i kulturnog centra Sveti Sava u Stokholmu, koja može da primi 120 osoba, u subotu 28. septembra 2013. godine, održana je donatorska večera za prikupljanje sredstava za obnovu hrama Vaskrsenja Hristovog u hercegovačkom selu Prebilovci. Srbi iz Stokholma koji su se to veče sabrali sakupili su i na račun Srpske crkvene pravoslavne opštine u Čapljini uplatili nešto više od 100 hiljada švedskih kruna.

Donatorksa večera u Stokholmu

To veče gost crkvenoj zajednici u glavnom gradu Švedske bili su episkop Zahumsko-hercegovački i primorski g. Grigorije, paroh čapljinski jerej Danilo Boro i sekretar Eparhije ZHiP g. Miroslav Bošković. Tokom večeri je izveden prigodan kulturno – umjetnički program u kome su učešće uzeli dramska umjetnica Jelena Ivanišević, solistica izvornih srpskih pjesama Tatjana Došlo i članovi folklorne sekcije Srpskog udruženja iz Solne, gradske četvrti Stokholma. Posle uvodnog slova profesora istorije Dušana Topalovića, nadahnutim govorom se prisutnima obratio vladika Grigorije.

U nedelju 29. septembra 2013. godine u hramu Svetog Save u Stokholmu Svetu Arhijerejsku Liturgiju je služio episkop Grigorije uz sasluženja jereja Danila Bora i jereja Arsenija Gardovića.

Dobar domaćin gostima je bio g. Aleksandar Dragićević sa porodicom, a samu večeru je, kao i mnogim drugim sličnim prilikama, kada je riječ o okupljanju Srba u Stokholmu, donirao eminentni srpski ugostiteljski radnik, Stamenko Kandić, vlasnik restorana ”Jakthornet” u Stokholmu.

Tom prilikom došlo se do zaključka da, u granicama realnih mogućnosti, ova saradnja u budućnosti treba da bude što intezivnija i po svom sadržaju što raznovrsnija. Jedna od glavnih programskih orijentacija pomenutog udruženja će svakako biti humanitarne prirode. U doglednoj budućnosti planira se organizovanje još dvije ovakve večeri u Malmeu i Geteborgu s željom da izgradnja hrama u Prebilovcima ide planiranim tempom.