Sa godišnjom realizacijom od 70 miliona maraka, odnosno povećanim prihodima od oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, "Svislajon Trebinje" postao je jedan od najznačajnijih privrednih subjekata u Republici Srpskoj.

svislijon takovo

Ova prehrambena fabrika uložiće u narednih godinu dana u nove proizvodne kapacitete i objekte u Trebinju i Nevesinju 29 miliona maraka i otvoriti više stotina radnih mjesta, potvrdio je Srni Radenko Drašković, direktor za investicije u ovom preduzeću.

Planirani projekti biće realizovani najkasnije do juna sljedeće godine i biće finansirani iz vlastitih sredstava, odnosno od novostvorene vrijednosti firme.

"S ponosom možemo da kažemo da u vrijeme najveće krize ulažemo novac u Hercegovinu i Republiku Srpsku , a otvaranjem novih radnih mjesta stvaramo trajnu perspektivu za porodicu naših radnika i za poboljšanje životnog standarda ljudi na ovom području", ističe Drašković.

Investicije će omogućiti uposlenje i pratećih firmi, odnosno onih koje se bave gradnjom, mašinskim konstrukcijama, te usloženim djelatnostim, od kojih će biti nabavljani vodovodni, elektro, instalacioni i drugi materijal.

"Ovo je pravi put i pravi način kako bi trebali da se uhvatimo u koštac s krizom..Došli smo da ovdje ostanemo i pomognemo našem narodu i zajedno radimo na stvaranju boljih životnih uslova, što iz godine u godinu i dokazujemo", kaže Drašković.

Ukupna površina koju zauzimaju objekti u fazi gradnje iznosi oko 15.100 metara kvadratnih, od čega se u Nevesinju radi na površini od oko 6.800 metara .

Drašković pojašnjava da je u toj hercegovačkoj opštini u toku rekonstrukcija i adaptacija hale u kojoj će se proizvoditi prehrambeni proizvodi, te prateći objekat - magacin ambalaže i sirovina kao i distributivni centar za područje Hercegovine sa diskontom.

Radovi teku planiranom dinamikom i biće završeni do kraja sljedećeg mjeseca, a sa početkom godine počeće instalacija opreme. U kupovinu zemljišta, adaptaciuju objekata i opremu biće uloženo ukupno 10.367.000 KM.

U Nevesinju će na početku zaposlenje naći oko 150 radnika, a kako je planirano proizvodiće se alkoholna pića, sokovi u tetrapak pakovanjima, majonez, kečap, marmelada, flips i ratluk.

"Svislajon Trebinje“ paralelno ulaže i u svoje pogone na području Trebinja, odnosno u gradnju novih objekata i instaliranje nove linije za proizvodnju vafla koja startuje sa proizvodnjom od početka sljedeće godine.

"Ovih dana radimo na novom magacinu gotove robe, jer je postojeći nedovoljnog kapaciteta, a u njega će biti uloženo 3.714.000 KM, dok će u opremu i za osnovna sredstva u proizvodnom dijelu biti investirano14.950.000 KM", napominje Drašković.

Najznačajnija tržišta na koje "Svislajon Trebinje" plasira svoje proizvode jesu bivše jugoslovenske republike, a sa trenutno zaposlenih 350 radnika te svježom radnom snagom ovo preduzeće očekuje veću prepoznatljivost na širem tržištu.