Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je večeras u Mostaru na otvaranju "Šantićevih večeri poezije" da ovaj pjesnik zaslužuje posebno mjesto u književnosti, ali i školstvu.

santiceve veceri poezije mostar 2013

"Kao jedan od najznačajnijih pisaca na našim prostorima, koji je svojim djelima isticao ljubav prema svom narodu i svojoj zemlji, Šantić zaslužuje posebno mjesto u književnosti, ali i školstvu", rekao je Mutabdžija i istakao da se ovom manifestacijom Šantić vratio u svoj grad.

"Šantićeve večeri poezije", 94. po redu, koje organizuje mostarsko Srpsko kulturno i prosvjetno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo /SPKUD/ "Gusle", večeras je u Vladičanskom dvoru u Mostaru otvorio potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić.

Pudarić je rekao da Aleksa Šantić nikada nije otišao iz Mostara, već su u Mostaru "prigušili Aleksu".

"Politike razdvajanja i konflikta su ugušile i gušile godinama one poruke koje Aleksa sa sobom nosi kroz vrijeme. Mali broj ljudi ga je ovdje čuvao u srcima", naveo je Pudarić.

On je dodao da je ovakva manifestacija prije deset ili petnaest godina bila nezamisliva u Aleksinom Mostaru.

"Vrijeme je da svi zajedno Mostaru vratimo taj Aleksin duh, i oni iz rasijanja i oni koji su sve vrijeme proveli u Mostaru", rekao je Pudarić.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Mostar Branislav Rajković istakao je da su "Šantićeve večeri poezije" postale večeri umjetnosti na kojima se sada prikazuju i filmovi, predstave, izložbe i drugi sadržaji.

"Šantićeve večeri nisu samo večeri, vrlo brzo su svanule u nove zore i postale dani", rekao je Rajković.

Predsjednik SPKUD "Gusle" Radislav Tubić naglasio je da ovo društvo čuva uspomenu na Šantića.

Na otvaranju je učestvovala i Ženska pjevačka grupa SPKUD "Gusle", a nakon otvaranja odigrana je predstava "Život u smrti" Narodnog pozorišta iz Mostara, režisera Ahmeda Imamovića i scenariste Veselina Gatala koja govori o životu Svetozara Ćorovića, ali i Alekse Šantića.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici vlasti, te brojni ugledni gosti iz javnog i kulturnog života. Manifestacija će trajati do 6. oktobra.