Juče je opštinu Stolac posjetio ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Nigel Casey.

hercegovacki plodovi mediterana stolac 2013

Svrha njegova posjeta bila je upoznati se s pripremama Sajma Hercegovački plodovi Mediterana koji će se održati u Stocu 11./12. oktobra. S detaljima i samim razlozima osnivanja i rada udruge Hercegovački plodovi Mediterana razgovarao je s Zoranom Raičem, glavnim organizatorom Sajma te voditeljem Udruge HPM.

''Naš cilj je promocija autohtonih hercegovačkih sorti smokve, šipka i masline koje na taj način dobivaju na popularizaciji. Glavni uspjeh sajma proteklih godina su deseci hektara koji su zasađeni ovim hercegovačkim sortama. Ovim putem pozivam sve čitatelje da nas posjete na sajmu 11./12. oktobra u Stocu'', rekao je Rajič.

Veleposlaniku je bilo veoma drago vidjeti kako domaći ljudi rade na uzgoju i promociji autohtonih sorti šipka, smokve i masline. Organizatori sajma su veleposlanika primili u prostorijama JU Radimlja kod Stoca.

Nakon službenog djela razgovora, veleposlanik se upoznao s kulturno-istorijskim ljepotama i znamenitostima Stoca, poput Radimlje i ilirskog grada Daorsona, te sudačkih stolica i crkve sv. Petra i Pavla iz 15. vijeka.
Ove znamenitosti mu je pokazao i interpretirao Ante Vujnović, ravnatelj JU Radimlja.

''Vrlo sam ugodno iznenađen ovim radišnim ljudima koji uspijevaju u ovako škrtim uvjetima opstati i prehranjivati svoje najbliže. Isto tako sam zapanjen i svim ovim znamenitostima za koje nisam mogao uopće vjerovati da ovdje postoje i da su ovako dobro sačuvane'', rekao je za Casey.