U Trebinju je danas, u organizaciji Udruženja „Jasenovac – Donja Gradina“, održan okrugli sto o zločinima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. godine na prostoru Hercegovine.

zlocini nad hercegovcima u ndh

O genocidu i zločinima koje su počinili pripadnici vojnih formacija NDH pričali su brojni gosti i referenti, ali i svjedoci tog vremena. Kako kažu organizatori cilj je da se današnje teme povežu u jedan novi zbornik na srpskom i engleskom jeziku, i da ga dobiju svi relevantni ljudi. „Da sve ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu u Hercegovini bude dostupno javnosti“, kaže za TrebinjeLive Vladimir Lukić.

Lukić ističe da su održavajući Međunarodne konferencije o genocidu u Jasenovcu i Donjoj Gradini shvatili da veliki broj stranih učesnika, kao i pojedini građani naše države, misle da su jedino veliki zločini obavljeni u ta dva logora. S tim u vezi, kaže Lukić, krenuli su sa upoznavanjem i o drugim strašnim zločinima na prostoru zloglasne NDH. „Održali smo šest okruglih stolova i izdali tri zbornika na srpskom i engleskom jeziku. U njima se govori o sratištima širom današnje Republike Srpske, i samo nam je bila nepokrivena Hercegovina, a danas ćemo i to uraditi“, kaže Lukić.

Savjetnik u beogradskom Muzeju žrtava genocida Jovan Mirković rekao je da je, prema analizi rađenoj na bazi podataka Muzeja, koja se temelji na popisu žrtava rata iz 1964. godine, za područje Jugoslavije evidentirano ukupno 660.000 žrtava, imenom i prezimenom, dok je preko 450.000 sa područja NDH.

O stravičnim zločinima pričala je Desanka Novaković (Radoš) (80) iz sela Kruševo kraj Stoca, svjedok genocida u Hercegovini, kojoj su ustaše pobile roditelje, rođake, braću. Ona kaže da je mislila da je bolje ništa ne govoriti, da se zaboravi. Ali, kako se bliži vrijeme kad će otići ‘Bogu na istinu’ nema mira ni noću ni danju. „Oca, braću i rođake uhvatiše na prevaru i pobiše, na Vidovdan 1941. godine. Prevario ih je komšija Hrvat, Pule Kokin, kako su ga u selu zvali. On je rekao da nigdje niko ne smije micati iz Kruševa, jer je takva naredba. Ujutro dođe vojska, odvede ih kao na na rad, na put bez povratka, a mi mašemo“, kaže Desenka i dodaje da je krenulo devet muških glava, devet Radoša, devet braće Jugovića.

zlocini nad hercegovcima u ndh

Kroz suze govori o zločinima, isječenim muškim glavama, rasutim mozgovima, ali opet, ova skromna žena šalje hrišćansku poruku. „Djeco moja, nemojte se svetiti. Osveta nije hrišćanski čin. Umjesto da se svetite treba da se posvetite rađanju sinova i kćeri, naše nove zore i novog svitanja“.

Današnji okrugli sto ima i za cilj da se kaže istina o zločinima ustaša nad tri naroda, da se kaže ona istina koja se godinama krila. Ipak, na kraju riječi Desankine trebaju da budu moto svih naroda, i da se prenose sa koljena na koljeno, s oca na sina!