Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju su sinoć priredili „Noć istraživača“, manifestaciju koja je obuhvatila  razna naučna predavanja, kao i posmatranje neba teleskopima.

noc istrazivaca

Značajnu ulogu u organizovanju ovogodišnje Noći dalo je Trebinjsko astronomsko udruženje /TAU/ koje je ispred zgrade fakulteta postavilo teleskope za sve zainteresovane građane. Uprkos velikom interesovanju, mjestimična naoblaka i osvijetljenost mjesta posmatranja, ograničila je vidljivost nebeskih objekata. Ali ne i druženje u prijatnoj noći uz zanimljive razgovore sa našim sugrađanima, djecom i gostima iz Banjaluke.

Svečanom programu je prisustvovao i ministar Jasmin Komić koji je istakao da Republika Srpska ima talentovane mlade ljude na koje može da bude ponosna. „Nadam se da će ova manifestacija, koja se drugu godinu zaredom održava u Trebinju, prerasti u tradicionalnu“, rekao je Komić i dodao da je cilj manifestacije promocija nauke, kao i podsticaj mladima da se zainteresuju za bavljenje istraživačkim radom.

ministar jasmin komic noc istrazivaca trebinje 2013

Manifestacija ‘’Noć istraživača’’ imala je i svoj astronomski dio. U večernjim časovima u amfiteatru FPM, Dr Jelena Kovačević, naučni saradnik Astronomske opservatorije Beograd održala je zanimljivo predavanje ‘’Misterije svemira: kako nastaju crne rupe ?’’. Predavanje je bilo propraćeno kvalitetnim slajdovima zahvaljujući kojima su prisutni mogli proniknuti u način detektovanja i funkcionisanja ovih tajanstvenih kosmičkih objekata ogromne mase i gravitacije.

Od predavača, pored Kovačevićke, bio je i akademski slikar iz Banjaluke Mladen Miljanović, te Antonije Pušić /Rambo Amadeus/ koji je govorio o temi "Energetska efikasnost".

noc istrazivaca trebinje 2013

„Trebinju je potrebna astronomska opservatorija i već godinama pokušavam pronaći izvor finansiranja za njenu izgradnju. Prema svim planovima cijena izgradnje je oko 25.000 KM, a nalazila bi se na brdu Crkvina iznad grada“, kaže za TrebinjeLive Miro Ilić-predsjednik TAU i dodaje da su obećanja za izgradnju stizala i od Grada i od Ministarstva, ali da do sada ništa nije urađeno po pitanju realizacije projekta.

Važno je napomenuti da je TAU među jedinim astronomskim udruženjima u Republici Srpskoj koje redovno organizuje javna posmatranja, a do sada nije dobilo nikakvu pomoć države, odnosno Grada.