Vlada Republike Srpske preduzima značajne mjere da metalska industrija zauzme mjesto koje joj i pripada, te da se položaj ovog sektora poboljša, rekla je danas u Trebinju pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić.

metalska industrija

Vasićeva je istakla da Vlada Srpske raznim akcionim planovima i mjerama nastoji da pomogne razvoju metalske industrije, ali da sve zavisi od potreba industrijalaca i njihovih zahtjeva.

Prisustvujući Kongresu sindikata metalaca i rudara Republike Srpske, Vasićeva je istakla da Vlada podržava svaki vid borbe sindikata za što bolji položaj radnika.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske Obrad Belenzada istakao je da je položaj radnika u metalskom sektoru sve lošiji i da se smanjuje njihov broj, te da se gase i pojedina preduzeća.

"Sindikat traži da se promijeni zakon o porezima, odnosno da se smanje porezi i doprinosi, da se da veća stimulacija proizvodnji i stvaranju nove vrijednosti, jer država koja nema novu vrijednost teško može opstati", istakao je Belenzada.

Osvrćući se na proizvodnju u Industriji alata Trebinje, Belenzada je istakao da su plate redovne, da se plaćaju doprinosi, ali da je prosjek plate oko 400 KM.