Na novom spomeniku u Ravnogorskom parku, u Bileći, čija izgradnja je još u toku, osvanula je srpska kruna.

spomenik bileca

Kruna je umjetničko djelo Milivoja Bokića, koji je i sam prisustvovao njenom postavljanju, 28.septembra. Na samom vrhu spomenika biće postavljen krst, težak oko 600 kilograma koji će predstavljati najveću kvotu ovog spomenika visokog 12,5 metara.

Uporedo sa radovima na spomeniku ,teku i radovi na fontani koja će uticati na sami ambijent parka. U planu je, takođe, izrada dvije statue koje će predstavljati počasnu stražu pored već izgrađenog grba na ulazu u park. Ovaj spomen-kompleks građen je sredstvima iz SO Bileća, prilozima i donacijama privrednih organizacija, ustanova i pojedinaca, kao i radnim akcijama građana, a 8. avgusta bilo je priređeno i donatorsko veče.

spomenik bileca

Iako je zvanično otvaranje ovog spomen-kompleksa najavljeno za 2. oktobar ove godine, zbog tehničkih razloga, kao i zelenih površina, za ovogodišnji jubilej biće održan parastos poginulim i stradalim licima vojno-četničke brigade. Na taj dan, biće priređena i svečana akademija uz učešće više renomiranih istoričara sa jednim opštim osvrtom, kakva je bila refleksija tih događanja, od tada pa sve do danas, na sudbinu i opstanak srpskog naroda na ovom području.

Zvanično otvaranje ovog spomen-kompleksa najavljeno je za 2. oktobar 2014. godine, kada se proslavlja jubilej 70. godišnjica borbe za Bileću.

spomenik bileca