U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je priređena izložba fotografija, zapisa i dokumenata pod nazivom "Moje Jadovno".

izlozba moje jadovno trebinje

Izložba svjedoči o zločinima nad srpskim i jevrejskim žrtvama u Lici, u okviru ustaškog kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag početkom aprila 1941. godine u kome je ubijeno više od 40.000 ljudi.  Drugi dio izložbe govori o obilježavanju tih zločina do 1991. godine.

Autori postavke su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan Bastašić, članovi Udruženja građana "Jadovno 1941" iz Banjaluke. Oni ističu da je ovo skroman pokušaj da se sačuva i njeguje uspomena na žrtve kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag. "Obim i monstruoznost izvršenih zločina, a i činjenica da se dugo o tome nije nikako, ili bar neadekvatno govorilo, samo su činjenice koje nameću jednu dodatnu odgovornost kako ljudsku, moralnu tako i onu stručnu i naučnu", kažu autori.

Izložbena postavka obuhvata razvoj, ideologiju i procese koji su rezultirali nastankom NDH, preko cjeline koja pokazuje svu neljudskost zločinačkog uma ostvarenog u kompleksu logora 1941. godine. A zatim se dolazi do suštine, imena, lika, nacionalnog i vjerskog identiteta žrtve zbog kojih je i stradala.

izlozba moje jadovno trebinje

Drugo dio govori o obilježavanju ovih strašnih zločina do pred početak ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine. "Taj dio ukazuje nam da je bilo i svijetlih primjera sjećanja na jadovničku ranu, doduše rijetkih, na koje danas 'kalemimo' i naš pomen i težnju za kulturalnim pamćenjem", kažu autori.

Izlazna cjelina izložbe govori o sadašnjosti i stvarnosti, o nastojanju potomaka i poštovalaca žrtava da se odagna zaborav i skrnavljenje stradalništva.

Izložba će biti postavljena do 7. oktobra 2013. godine.

izlozba moje jadovno trebinje izlozba moje jadovno trebinje (3)