"Gugl" je objavio da je unaprijedio svoj pretraživač interneta algoritmom koji bolje shvata pojmove unesene u polje za pretraživanje.

google chrome dodaci

Novi algoritam "hamingbird" je prvo značajno unapređenje u posljednje tri godine.

Zvaničnici "Gugla" su na prezentaciji ove tehničke novosti u Silikonskoj Dolini naglasili da je novi algoritam bolji za duge i kompleksnije potrage za informacijama.

Oni kažu da ovaj algoritam omogućava prirodniju interakciju između korisnika i pretraživača, pa se traženi pojam može izgovoriti u mobilni telefon, pametni sat ili neki drugi prenosivi uređaj.

"Hamingbird" je fokusiran na rangiranje informacija u skladu sa inteligentnijim razumijevanjem zadate potrage, za razliku od prethodnika, algoritma "kofein", koji je bio više usmjeren na popularnije veb sajtove.

Tokom prezentacije, jedna službenica "Gugla" je kao primjer glasovne potrage na mobilnom telefonu zatražila slike Ajfelovog tornja.

Nakon što su slike prikazane na ekranu, ona je upitala koliko je toranj visok. Nakon što je "Gugl" glasovno tačno odgovorio, ona je zatražila ostale slike ove konstrukcije i dobila ih.

Tehnološki stručnjaci smatraju da je prerano da se kaže da li će "hamingbird" ostaviti značajniji trag. Algoritam je uveden u upotrebu prije mjesec dana i već pokriva oko 90 odsto potraga na "Guglu".